Ljudi, šta nam je sa Suncem?! Kažu da mu se odlomio deo! (VIDEO)

Objavljen je snimak dešavanja zahvaljujući Solarnoj dinamičkoj opservatoriji američke agencije NASA

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ipicgr

Posle snimaka koji su se širilI društvenim mrežama gde se vidi kako se Sunce smeje, pa čak i onaj kako umire, pojavio se jedan novi koji je zabrinuo sve.

Naime, deo Sunca napustio je površinu i počeo da kruži oko vrha naše zvezde kao da je u pitanju ogromni polarni vrtlog. ono što je zanimljivo je da nije jasno zašto se to dogodilo.

– Ne želimo nikog da alarmiramo, ali Sunce je slomljeno – napisao je portal Indy100.com.

Opservaciju omogućio je svemirski teleskop James Webb, pa nije iznenađenje što je ovo “stanje” Sunca izazvali interesovanje naučnika širom sveta. Objavljen je snimak dešavanja zahvaljujući Solarnoj dinamičkoj opservatoriji američke agencije NASA.

Tamita Skov, fizičarka za svemirsko vreme koja redovno deli novosti na društvenim mrežama, bila je veoma uzbuđena zbog najnovijih dešavanja. Ona je napisala da se velika nit solarne plazme odvojila od sunčeve površine i da trenutno kruži oko severnog pola zvezde u vrtlogu. Na Suncu se polarni vrtlog odnosi na nabijene čestice i magnetne sile umesto na ledene vetrove i oblake kao na Zemlji.

– Kakav polarni vrtlog! Materijal sa severne protuberance upravo se odvojio od glavne niti i sada kruži u ogromnom polarnom vrtlogu oko severnog pola naše zvezde – napisala je ona na Twitteru ( mreži X).

Protuberance izgledaju kao plamenovi gasa u sunčevoj atmosferi vidljivi izvan oboda sunčevog diska. Sastoje se od vodonika i helijuma i na sunčevom disku izgledaju kao tamni oblici (najčešće filament) na sjajnijoj površini zvezde.

– Implikacije za razumevanje atmosferske dinamike Sunca iznad 55 stepeni ovde ne mogu se preceniti – rekla je Skov.

Iako postoji izvesna konfuzija oko uzroka ovog fenomena, to bi moglo da bude povezano sa preokretom sunčevog magnetnog polja, kao i sa činjenicom da se dešava nešto očekivano kad Sunce dosegne geografsku širinu od 55 stepeni u svakom 11-godišnjem solarnom ciklusu.

– Jednom u svakom solarnom ciklusu, to se formira na 55 stepeni geografske širine i počinje da maršira do solarnih polova – rekao je solarni fizičar Skot Mekintoš, zamenik direktora Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Bolderu, Kolorado i dodao:

– Ovo je veoma neobično. Postoji veliko pitanje “zašto” u vezi toga. Zašto se samo jednom pomeri ka polu, a potom nestane i magično se vrati tri, četiri godine kasnije u tačno isti region?

Naučnici su ranije posmatrali solarnu plazmu kako se odvaja od polova, ali nikad nisu videli polarni vrtlog na Suncu. Oni su posmatrali različite solarne fenomene kako se fragmenti odvajaju od površine zvezde.

Solarne baklje i koronalne eksplozije (izbacivanje koronalne mase ili CME) oslobađaju energiju i čestice sa Sunca, dok protuberance i filament čine plazma strukture koje mogu da postanu nestabilne i oslobode fragmente u svemir. Naučnici se nadaju da će proučavanjem tih dešavanja dobiti uvid u to kako Sunce funkcioniše.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar