Nemačka sada uvozi mnogo više struje, nego ranije: Uzrok je u gašenju nuklearki

Nemačka od gašenja svoje poslednje tri nuklearne elektrane uvozi mnogo više struje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Markus Distelrath

Nemačka je  u drugom kvartalu 2023. imala neto uvoz od 7,1 milijardi kilovat-sati, saopštio je u sredu nemački zavod za statistiku.

To se bezmalo poklapa sa proizvodnjom nuklearki u prva tri meseca godine, do gašenja – 7,3 milijarde kWh. To je najveći kvartalni deficit u trgovini strujom u Nemačkoj od početka praćenja te kategorije 1991, javlja dpa.

Nemačka je do isključenja nuklearki 15. aprila ostvarivala suficit, odnosno izvozila je više struje nego što je uvozila. U prvoj polovini ove godine izvezla je 32,6 milijardi kWh i uvezla 30,6 milijardi.

Najveći deo struje Nemačka je uvezla iz Holandije i Francuske, susednih zemalja koje su pojačale proizvodnju nuklearnih elektrana.

Uticaj skupe struje je usporio nemačku privredu, a njena tražnja je, pak, uticala na proizvodnju. Sve u svemu, domaći izvori su u prvom polugođu u mrežu usmerili 6,9 odsto manje električne energije nego 2022.

Najveći udeo u proizvodnji imali su obnovljivi izvori, sa 53,4 odsto, a najveći deo generisao je vetar, 28,6 odsto. Prošle godine svi obnovljivi izvori su pokrili 48,4 odsto sve proizvodnje struje.

Udeo termoelektrana na ugalj je pao za skoro četvrtinu, sa 31,3 na 27,1 odsto, dok se udeo termoelektrana na gas povećao sa 11,9 na 13,9 odsto.Izvor: B92.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar