Deca u ovoj zemlji uče u školi da posade krompir i gaje rotkvice, evo kako to izgleda (VIDEO)

Pišite nam u komentarima šta vi mislite o ovakvoj vrsti školske nastave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Freepik

Voće, povrće i sve što je potrebno za ručak danas se lako može nabaviti u obližnjem supermarketu. Zbog te pogodnosti deca širom sveta jedva da znaju odakle dolazi hrana koju svakodnevno konzumiraju, a često ni ne znaju kako je uzgojiti.

No, u Amsterdamu i mnogim drugim holandskim gradovima postoji praksa u školama gde se deca uče o prirodi i poljoprivredi kroz praktične aktivnosti.

Naime, ovaj program se zove “tuinieren”, što znači vrtlarenje, a u okviru njega deca uče o uzgoju biljaka, očuvanju prirode i brizi za prirodu te se tako podstiče njihovo zanimanje za zdravu hranu.

Evo koje su dobrobiti uključivanja dece u vrtlarstvo:

Svake radne sedmice deca iz mnogih osnovnih i srednjih škola u Holandiji zajedno sa svojim učiteljima posećuju vrt i uče o procesima sadnje, suzbijanju korova, pravilnom zalivanju biljaka te najzabavnijem delu – berbi vlastite hrane.

Lokalni mediji izveštavaju da ti mladi ljudi istinski uživaju u uređenju svog vrta i berbi plodova koje su sami uzgojili. Ne samo da uživaju u ukusu vlastite žetve, već osećaju da je ta hrana znatno ukusnija od namirnica koje mogu kupiti u obližnjem supermarketu.

Foto: Freepik

Sve više škola usmerava decu prema važnosti povezanosti s prirodom i svim prednostima koje proizlaze iz vlastitog uzgoja hrane. Novo uvedeni programi ih podstiču da usvoje zdravije prehrambene navike, a možda čak i inspirišu njihove roditelje da kod kuće stvore vlastiti povrtnjak.

Osim toga, ovi programi donose još jednu značajnu korist: vreme provedeno izvan učionice pomaže deci da razvijaju bolju i dugotrajniju koncentraciju.

Većina roditelja teži tome da njihova deca provode više vremena na otvorenom, udaljena od ekrana, televizije i video igrica, a vrtlarstvo se pokazalo kao izvanredan način za postizanja tog cilja. Stručnjaci čak tvrde da je vrtlarstvo prava nauka! Učenici stiču duboko razumevanje o razvrstavanju biljaka, vremenskim uslovima, tlu te o štetočinama i bolestima koje napadaju biljke. Na prirodan i praktičan način, deca ulaze u svet botanike.

Nedavna istraživanja pokazuju da su učenici koji su imali priliku da iskuse vrtlarenje kao deo svojeg školskog programa postizali bolje rezultate na standardiziranim naučnim testovima od svojih vršnjaka koji nisu imali priliku upoznati se s vrtlarstvom u školi.

 Izvor: Luftika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar