Oštra reakcija Klanščeka na saopštenje RTS-a: Jovan Memedović (ni)je udario pesnicom od zid?

"Siguran sam da u RTS-u ima pravnika koji to dobro znaju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček reagovao je na saopštenje RTS-a u kom se navodi da novinar i TV lice Jovan Memedović nije udario pesnicom u zid. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Sam naslov RTS-ovog saopštenja “Memedović nije udario pesnicom u zid“, govori o pokušaju da se izmesti fokus sa ozbiljne teme kakva je sukob interesa koji je UO RTS-a regulisao donošenjem Etičkog kodeksa, na udaranje pesnicom u zid u neformalnom razgovoru.

Samo saopštenje nije ništa drugo do pokušaj pojedinaca iz menadžmenta RTS-a da zloupotrebom imena Jovana Memedovića, od istog načine žrtvu, jer je zbog navodno nezakonitog Etičkog kodeksa koji je doneo UO morao da napusti RTS.

Takođe, u istom saopštenju se navodi da “Memedović nije bio u sukobu interesa jer je u skladu sa pravilima o zaštiti konkurencije imao saglasnost generalnog direktora da radi kviz Potera“. Tačno, jer je sukob interesa na RTS-u prvi put regulisan 29.12.2022. godine donošenjem Etičkog kodeksa, od kada nastaje problem sukoba interesa za sve zaposlene u RTS-u koji rade za izvršne produkcije, pa i za Memedovića.

Podsetiću još jednom da je Memedović dobrovoljno otkazao ugovor o radu i izabrao da “Poteru” vodi za honorar, umesto za platu u RTS-u.

Da bi običnom građaninu bila jasnija odluka gospodina Memedovića, reći ću samo da je prema zvaničnoj kalkulaciji, RTS preko producentske kuće “Adrenalin” za 10. sezonu kviza Potera za honorar voditelja izdvojio 34.200 evra neto za period snimanja od 24.8. do 27.9. 2022. godine.

Što se tiče udaranja Memedovića pesnicom u zid, to je čist pokušaj manipulacije i estradizacije ozbiljnih tema. Potpuno nebitna stvar koja se desila u jednom neformalnom razgovoru na stepenicama, kao gest nezadovoljstva o kojoj se nije izjašnjavao ni Memedović, pa neću ni ja. Ostaje upitno šta je interes anonimnog svedoka ili onoga po čijem je nalogu pisala izjavu?

RTS se u ovom saopštenju vodi onom poznatom dosetkom da tri puta ponovljena laž postaje istina, ali koliko god puta da ponovite da je nešto nezakonito ono neće postati nezakonito, sve dok to ne kaže Ustavni sud. Zato je potpuno besmisleno da se, kako stoji u saopštenju, RTS obratio 18. maja REM-u sa zahtevom da se Etički kodeks stavi van snage, imajući u vidu da REM nema te nadležnosti.

Siguran sam da u RTS-u ima pravnika koji to dobro znaju, pa se postavlja pitanje zašto su se obratili REM-u, a ne Ustavnom sudu? Pa odgovor je jednostavan, Ustavni sud ne bi pronašao ništa sporno u Etičkom kodeksu, a da su se nekom obratili, pa makar i REM-u u medijima zvuči dobro.

Takođe, u saopštenju se pominje kao veliki skandal to što se Etički kodeks ne primenjuje na članove UO. Da li se radi o neznanju ili malicioznosti pojedinaca iz menadžmenta ne znam, ali stvar je vrlo jednostavna i formalno je pravne prirode. Etički kodeks se primenjuje samo na zaposlene, a članovi UO nisu zaposleni u RTS-u, njih bira REM i oni su odgovorni REM-u.

Što se tiče ovog slučaja, Etičkog kodeksa i otkaza Jovana Memedovića, više se neću oglašavati, ne želeći da zloupotrebljavam medijski prostor, a i poštujući odluku samog Memedovića da sa RTS-om raskine ugovor o radu, želeći mu sve najbolje u njegovoj budućoj karijeri.”Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar