Stav mame koji je pokrenuo lavinu: “Ne mora moje dete da deli igračke sa drugom decom” (FOTO)

Izazvala je gomilu komentara svih vrsta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jgojtan

Da li i vi učite svoje dete da ne bude sebično?

„Deli, deli!“, većina roditelja uči svoje dete da deli sa drugom decom ono što ima. Ove i slične poruke često su prisutne tokom celog našeg života.

Mama Alanja Kolberg bila je u parku sa svojim sinom Karsonom. Kao i većina dece, Karson je sa sobom poneo nekoliko igračaka koje je hteo da podeli s prijateljem s kojim su se sastajali u parku. Ali čim su stigli u park, Karsonu je prišla grupa dečaka koji su zahtevali da s njima podeli svoje igračke. Interakcija između dece podstakla je pre nekoliko godina mamu Alanju da napiše post na Facebooku o ovoj temi.

„Moje dete ne mora da deli igračke s vašom decom“, započinje Alanja i objašnjava kako su njenom sinu prišli dečaci koji su hteli da Karson s njima podeli svoje igračke, nakon čega je on pogledao prema mami koja mu je objasnila da ne treba da podeli igračke ako ne želi, piše Miss 7 mama.

„Možeš im reći ne, Karsone. Samo reci ne. Ne treba više ništa drugo da kažeš“, rekla je mama.

Čim je dečak rekao ne, grupa dečaka je brzo potrčala prema njoj i požalila se kako njen sin ne želi da deli.

„Ne mora da deli. Rekao je da ne želi. Ako hoće, podeliće.“

Kao što možete pretpostaviti, mama je zaradila nekoliko ružnih pogleda od drugih roditelja, ali ona je objasnila svoje razloge: „Da ja, kao odrasla osoba, dođem u park i jedem sendvič, jesam li obavezna da podelim svoj sendvič sa strancima u parku? Ne! Da li bi i ijedna imalo pristojna nepoznata osoba prišla kako bi se poslužila mojim sendvičem i zatim se naljutila kad bih odbila da podelim svoj sendvič? Opet ne!“

„I zapravo, dok me ružno gledate i mislite kako smo moj sin i ja nepristojni i bezobrazni, zapitajte se kome ovde zapravo nedostaju maniri? Osoba koja protiv svoje volje treba da da svoje tri igračke šestorici dečaka ili šestorica dečaka koji zahtevaju da dobiju nešto što uopšte ne pripada njima, dok vlasnik tih igračaka pritom oseća neprijatnost.“

Da, naravno da je dobro učiti decu da dele, ali poruka ne bi trebalo da bude: „Žrtvujte sve što imate, sve vreme!“ Zar ne? Samo zato što drugo dete želi da se igra s nečim što vaše dete ima, znači li to da vaše dete treba da prepusti svoju igračku?

„Cilj je naučiti našu decu kako da funkcionišu kao odrasle osobe. Iako znam neke odrasle koje očigledno nikad nisu naučile da dele kao deca, poznajem mnogo više onih koji ne znaju kako da kažu ‘ne’ ljudima ili kako da postave granice ili kako da ponekad i budu sebični i brinu o sebi, i ja sam među tim ljudima“, rekla je pomenuta mama.

Ne znati postaviti granice s drugim ljudima definitivno jeste veliki problem, baš kao i ne znati kako reći ‘ne’. Učimo li na taj način decu da svoje želje uvek stavljaju na drugo mesto? Postoji razlika između deteta koje uvek odbija da deli i deteta koje se igra s nečim što voli i nije završilo s tom igrom. Kao odrasli ljudi i kao roditelji, trebalo bi da prepoznamo takve stvari i prestati da teramo decu da budu bolji i više požrtvovni nego što smo mi.

„I zato, sledeći put kada vaše dete potrči prema vama, uzrujano jer drugo dete neće da podeli svoju igračku s njim, setite se da ne živimo u svetu u kojem bi trebalo odustati od svega što imamo samo zato što nam drugi to traže i ja ne želim da učim svoje dete da stvari tako funkcionišu“, zaključila je mama.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar