Micotakisova stranka osvojila SIGURNU VEĆINU na izborima u Grčkoj

Na osnovu 60 odsto prebrojanih glasova, verovatno će ta konzervativna stranka imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i lider Nove demokratije izjavio je posle pobede te stranke u danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora da je zadovoljan “sigurnom većinom” koju je osvojio i obećao da će nastaviti ključne reforme ubrzanim tempom.

– Ostaću veran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje – poručio je on, prenosi Katimerini.

Micotakis je naglasio da su glasači odbacili “laži i toksičnu atmosferu koja je podelila društvo” i obećao da će biti premijer “svih Grka”.

Prvi zvanični rezultati pokazuju da je Nova demokratija pobednik današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, što Micotakisu obezbeđuje novi četvorogodišnji mandat.

Na osnovu 60 odsto prebrojanih glasova, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, velika je verovatnoća da će ta konzervativna stranka imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta.

To je za 20 odsto više od drugoplasirane partije Siriza radikalne levice, koja je pobedila na izborima 2015. godine i vodila zemlju do 2019. godine, kada je izgubila od Nove demokratije.

Nedeljno glasanje je drugo veliko u prethodnih pet nedelja, pošto na izborima 21. maja, pod drugim izbornim sistemom, niko nije uspeo da dobije većinu u parlamentu.

Po sadašnjem izbornim sistemu, najbolje rangirana partija na osnovu glasova dobije bonus mesta, od 20 do 50, zavisno od rezultata.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar