Veštačka inteligencija ljude preko noći ostavlja bez posla, ovo su iskustva onih kojima se to desilo

Za sada postoje i zanimanja koja nisu ugrožena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Veštačka inteligencija
Foto: Pixabey

Sistem veštačke inteligencije ChatGPT je nekoliko meseci u funkciji, a zbog čega pojedini već ostaju bez posla. Neki od njih su govorili o tome kako je ostati bez posla zbog veštačke inteligencije (AI) i kako žive nakon toga.

Kada je ChatGPT predstavljen u novembru prošle godine, 25-godišnja Olivia Lipkin iz San Franciska, inače pisac, nije previše razmišljala o tome.

Nakon toga su se na aplikaciji za internu poslovnu komunikaciju Slack, u tehnološkoj kompaniji u kojoj je radila, počeli da se dele tekstovi o tome kako koristiti ovaj sistem veštačke inteligencije na poslu. Bila je jedini pisac u bivšoj kompaniji.

Obim njenih radnih zadataka se u sledećih nekoliko meseci počeo smanjivati. Nadređeni su je na Slacku nazivali “Olivia/ChatGPT”, a da bi u aprilu ove godine, bez objašnjenja, dobila otkaz. Kasnije je saznala da su nadređeni konstatovali da je jeftinije koristiti ChatGPT, nego plaćati pisca. Nakon toga joj je sve bilo jasno.

“Kad god je spominjan ChatGPT, osećala sam se nesigurno i zabrinuto da će me zameniti. Sada sam zapravo dobila dokaz da je to bila istina, da je zabrinutost bila opravdana i sada sam ostala bez posla zbog veštačke inteligencije”, kazala je Lipkin.

Poslovi (ne)otporni na robotizaciju

Pojedini ekonomisti smatraju da bi sistemi veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, mogli značiti zamenu za stotine miliona radnika. Neki radnici uticaj veštačke inteligencije već osećaju. Između ostalih, to se odnosi na one koji pišu marketinški sadržaj i koji su odgovorni za sadržaj na društvenim mrežama.

Iako stručnjaci smatraju da veštačka inteligencija još nije dostojna zamena za radnike, pojedine kompanije se odlučuju za nju, jer su stava da je pad kvaliteta vredan smanjenja troškova.

Vanredna profesorka na Univerzitetu Kalifornija Sara Roberts zbog toga upozorava da smo u kriznoj tački. Ukazala je da se veštačka inteligencija primjenjuje i za poslove za koje se verovalo da su otporni na robotizaciju/automatizaciju.

Kvalitet veštačke inteligencije u poslednjih nekoliko godina brzo raste, što je za posledicu imalo sisteme (čatbotove) koji mogu tečno razgovarati, pisati tekstove i stvarati računarske kodove. Često se ovi sistemi nude besplatno kako bi bili široko primenjivi.

Robotizacija privrede nije nešto novo, ali čatbotovi su nova faza poremećaja na tržištu rada. Konkretno, postoji pretnja da i visoko plaćeni radnici budu zamenjeni veštačkom inteligencijom.

“Svaka prethodna automatizacija je bila automatizacija teških, prljavih, repetativnih poslova. Ovaj put je automatizacija direktna pretnja najkreativnijim poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje”, napomenuo je vanredni profesor na Poslovnoj školi Univerziteta Varton Etan Molik.

Investicijska banka Goldman Saš je u martu ove godine procenila da bi 18 odsto radnih mesta moglo biti automatizovano, pri čemu su zanimanja poput advokata u većem riziku od zanimanja u građevinarstvu. U izveštaju je navedeno da se fizički poslovi, koji se uglavnom izvršavaju napolju, još ne mogu automatizovati pomoću veštačke inteligencije.

Bela kuća je upozorila, konstatujući u decembarskom izveštaju da veštačka inteligencija ima potencijal za automatizaciju nerutinskih radnih zadataka. No, Molik smatra da je prerano procenjivati koliki će biti uticaj veštačke inteligencije na tržište rada.

Podsetio je da su poslovi poput pisanja tekstova, prevođenja i transkripcije dokumenata posebno ugroženi, jer ih čatbotovi mogu lako izvršavati. Ocenio je da neće biti tako lako zameniti ljude na poslovima kao što su analiza na visokom nivou, kreativno pisanje ili umetnost. Prema Molikovim rečima, ugroženi su poslovi početnog nivoa, kao što su npr. pripravnički poslovi.

Preko noći ostao bez posla

Erik Fejn je deset godina pisao različite tekstove, naplaćujući 60 dolara po satu. Ovaj 34-godišnji Amerikanac je imao stalan posao sa deset tekućih ugovora, koji su činili polovinu njegovog godišnjeg prihoda i koji su mu omogućili pristojan život sa suprugom i dvogodišnjim sinom.

No, Fejn je u martu ove godine od najvećeg klijenta dobio poruku da njegove usluge nisu više potrebne, jer će kompanija koristiti ChatGPT. Iz istog razloga su mu otkazali i ostali klijenti. Posao je izgubio preko noći.

Pozvao je klijente da preispitaju odluku, upozorivši ih da ChatGPT ne može imati njegov nivo kreativnosti, tehničke preciznosti i originalnosti. Odgovorili su mu da to razumeju, ali da im je daleko jeftinije da koriste ChatGPT, nego da plaćaju satnicu. Fejna je ponovo zaposlio jedan klijent koji nije bio zadovoljan ChatGPT-jem. Međutim, to nije dovoljno da izdržava porodicu. Zbog toga planira da se sledeće godine školuje za vodoinstalatera.

Kompanije koje su radnike zamenile čatbotovima bile su suočene sa velikim problemima – greškama koje je neke od njih trebalo dugo ispravljati. Roberts je podsetila da čatbotovi mogu uzrokovati skupe greške.

Sagovornica lista Vašington Post sa početka ove priče, Olivia Lipkin sada radi kao šetač pasa.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar