Samit Evropske političke zajednice počinje u Moldaviji: Volodimir Zelenski prvi stigao u Kišinjev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi je zvaničnik koji je stigao na današnji samit a dočekala ga je moldavska predsednica Maja Sandu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Samit Evropske političke zajednice počinje danas u Mimi zamku u blizini Kišinjeva, glavne teme biće bezbednost, povezanost i energetika, a prvi zvaničnik koji je stigao na današnji skup je ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski.

Samit će okupiti pedesetak zvaničnika iz Evrope koje će pozdraviti predsednica Moldavije Maja Sandu, a potom sledi okrugli sto o obezbeđivanju mira i bezbednosti, unapređenju povezanosti Evrope i jačanju energetske bezbednosti.

“Deseti put čitam Arčibalda Rajsa”: Vučić na putu za Moldaviju (FOTO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi je zvaničnik koji je stigao na današnji samit a dočekala ga je moldavska predsednica Maja Sandu.

Evropsku uniju predstavljaće predsednik Evropskog saveta Sarl Mišel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na samit dolaze i predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Sa Zapadnog Balkana će doći predsednici Srbije, tzv. Kosova i Crne Gore, Aleksandar Vučić, Vjosa Osmani i Jakov Miltović,članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović i premijeri Albanine i Severne Makedonije, Edi Rama i Viktor Kovačevski.

Učesnici skupa su i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Mađarske Viktor Orban. Za praćenje skupa akreditovano je oko 600 predstavnika medija.

Predsednica Moldavije Maja Sandu porucila je uoči Samita da to što se on održava 20 kilometara od ukrajinske granice šalje poruku posvećenosti miru, kao i to da Evropa osuđuje rusku agresiju i pokazuje solidarnost sa Ukrajinom, ali i podršku Moldaviji.

Na brifingu koji je organizovala Jelisejska palata uoči Samita na pitanje koja je poruka Moskvi rečeno je da je to sto će se evropski lideri okupiti u Kišinjevu poruka samo po sebi.



Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar