“Deseti put čitam Arčibalda Rajsa”: Vučić na putu za Moldaviju (FOTO)

Predsednik Srbije danas na Samitu Evropske političke zajednice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je na putu za Moldaviju!

– Deseti put čitam Arčibalda Rajsa i pripremam se za važne sastanke sa evropskim liderima – napisao je predsednik na Instagramu i dodao:
P.S. Kao okrepljenje uvek pijem limunadu sa malo nane.

Predsednik će učestvovati danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu.

Tokom Samita u glavnom gradu Moldavije predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.

Među njima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Moldavija će danas biti domaćin drugog po redu samita Evropske političke zajednice, koji će okupiti sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta. Osim evropskih lidera, pozvani su i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.
Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum, nastao 2022. godine, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj promovisanje dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu. Prvi samit održan je u oktobru prošle godine u Pragu.

Tri glavne teme ovgodišnjeg samita su zajednički napori za mir i bezbednost, energetska otpornost i klimatske akcije i interkonekcije u Evropi za bolje povezan i stabilniji kontinent. Na samitu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je uoči događaja iz Jelisejske palate.

Ovo je prvi samit Evropske političke zajednice čiji je domaćin zemlja koja nije članica EU i to će biti najveći politički događaj ikada održan u Moldaviji. Samit će biti održan u zamku Mimi u mestu Bulboaki, udaljenom oko 35 kilometara od Kišinjeva i oko 20 kilometara od ukrajinske granice.

U dvorištu zamka postavljen je medijski centar, a prema podacima organizatora, za događaj je akreditovano više od 600 medijskih ekipa iz celog sveta. Naredni samit biće održan u oktobru u španskom gradu Granadi, dok će domaćin četvrtog susreta biti Velika Britanija.Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar