Subvencije za kupovinu polovnjaka: Država pomaže sa 2.100 evra, evo za koja vozila i koji je rok

Pored subvencije od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, dražava daje i subvenciju od 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U Srbiji ima oko 2,8 miliona registrovanih vozila, što je milion više nego pre 10 godina. To znači i veće zagađenje jer je od 2015. do 2022. u Srbiju uvezeno 1.255.000 vozila od čega oko 350.000 sa motorima Evro 3. Sada je država odlučila da napravi reda i da subvencionše kupovinu polovnih, ali novijih i boljih automobila.

Vest je da će vlasnici automobila koji koriste dizel gorivo do sledeće godine moći da dobiju subvenciju u iznosu od 2.100 evra za kupovinu novog ili polovnog putničkog automobila evro 6 standarda. Praktično, od naredne godine svi, koji imaju motore evro 1, evro 2 ili evro 3 u vozilima mogu da ih deregistruju, a ona će potom biti odvožena u reciklažne centre, a njihovi vlasnici će moći da dobiju subvenciju za kupovinu vozila evro 6 standarda. Dakle novo za staro uz subvenciju.

– Sve je jasno postavljeno, važno je samo da izaberete – kaže nam jedan učesnik sa tržišta.

Pored subvencije od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, dražava daje i subvenciju od 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona, koji ne prelaze 12 tona, i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Prosečna starost vozila u Srbiji je 17,3 godine, a podaci sa tržišta pokazuju da su u Srbiji najprodavanji dizelaši sa cenom od 5.000 evra. Najčešći kupac spreman je da izdvoji za automobil stariji od 10 godina između 2.000 i 5.000 evra,

Najprodavaniji model u Srbiji tradicionalno je “Folkswagen”, a slede ga “Opel”, “Pežo”, “Audi” i “Reno”. Najčešće prodavani modeli su iz “Folksvagenovog” programa: golf, pasat i polo, a zatim slede fijat punto, opel korsa i audi A4.

E-automobili

Za sada najmanje su su prodavana e-vozila iako se za njih nude i subvencije. Za ove automobile država i ove godine daje subvencije od 500 do 5.000 evra u zavisnosti od modela. Podrška od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od kategorije vozila, odnosi se samo na vozila koja imaju isključivo električni, kao i hibridni pogon.

Srbija sada subvencije daje za nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, automobila kao i vozila za prevoz najviše devet lica, odnosno teretna do 3,5 tona mase. Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđenaj je subvencija od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra. Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra..

Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka. Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Zahtevi do oktobra

Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom, a resorno Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar