Nezaboravni Glogovac u “Sjenama”: Pogledajte film o poslednjim danima Gavrila Principa (VIDEO)

Radnja se odvija u jednoj neprospavanoj noći nakon Velikog rata, kada se čuvar priseća mučenja u kojima je učestvovovao u Terezinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Kratki film “Sjene” koji govori o poslednjim danima Gavrila Principa u češkom zatvoru Terezin, od 28. aprila kada je bila 102. godišnjica smrti najpoznatijeg Mladobosanca, dostupan je za gledanje na Jutjubu.

Glavni lik u filmu je František Lebl, austrijski čuvar češke nacionalnosti. Radnja se odvija u jednoj neprospavanoj noći nakon Velikog rata, kada se čuvar priseća mučenja u kojima je učestvovovao u Terezinu nad Mladobosancima u periodu od skoro četiri godine njihovog boravka u tamnici.

Lebl se priseća  i razgovora Garila Principa sa psihijatorom Papanhajmom, a osećaj krivice ga odvlači u stanje gde teško razgraničava stvarnost od fikcije.

“Branko Miljković: Pohvala svetu” reditelja Slobodana Šijana na Jutjub kanalu FCS (FOTO)

Film je master rad Miloša Ljubomirovića na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, urađen na osnovu stenografskih beleški doktora Martina Papenhajma, koje je vodio tokom razgovora sa Gavrilom Principom.

Od strane fakulteta Miloš je dobio priznanje za najbolji diplomski-master rad Katedre za filmsku i TV produkciju – Nagradu “Dr Dejan Kosanović”.

Glavne uloge tumače: Aleksandar Radojičić, Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Luka Mijatović, Dragan Petrović.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar