“Branko Miljković: Pohvala svetu” reditelja Slobodana Šijana na Jutjub kanalu FCS (FOTO)

Ovaj poetski recital snimljen je 1976. godine filmskom tehnikom na 16mm traci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Posetioci youtube kanala Filmskog centra Srbije već uveliko mogu da pogledaju ostvarenje “Branko Miljković: Pohvala svetu”, u režiji našeg proslavljenog reditelja Slobodana Šijana. Ovaj poetski recital snimljen je 1976. godine filmskom tehnikom na 16mm traci, a rađen je za dramsku redakciju Televizije Beograd. U to vreme su bili veoma popularni takozvani “poetski recitali” od kojih su neki snimani u studiju, elektronskim kamerama u sistemu, a neki filmskom kamerom.

Foto: FCS promo

“Jedan od prvih poslova koje sam radio za dramski program bila je emisija Sunce te čuva o Vasku Popi. Pohvala svetu bila je druga emisija tog tipa koju sam radio i bila je o Branku Miljkoviću. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa Mikijem Manojlovićem i Radom Đuričin koji su recitovali Miljkovićeve stihove. Recitali su smatrani koskom, većina je smatrala da se u toj formi ne može bog zna šta napraviti. Međutim, meni su ta dva recitala ipak omogućila da radim sa glumcima polusatnu formu i da sa dramskom redakcijom nastavim saradnju i kasnije snimim četiri-pet srednjemetražnih igranih filmova”, priseća se Slobodan Šijan rada na ovom ostvarenju.

Šijan, reditelj kultnih ostvarenja “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Davitelj protiv davitelja”, počeo je krajem 2019. godine snimanje svog novog filma “Budi Bog s nama”. Novi film proslavljenog srpskog reditelja nastaje kao koprodukcija Srbije (Gargantua films), Hrvatske (Maksima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija film), Češke (Sirena film), Bugarske (Čučkov braders) i Rumunije (Mikrofilm). Projekat ovog filma podržan je od Filmskog centra Srbije i programa “Medija – Kreativna Evropa”.

Od 19. marta 2020. godine do danas, na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi. Od pretprošlog petka započelo je i predstavljanje kratkih filmova naših proslavljenih autora, debitantskim filmom Gorana Markovića “Bez naziva”, da bi u narednom terminu bio objavljen i “Pas Hrstka” Gorana Paskaljevića. U dosadašnjoj ponudi našla su i se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

Foto: FCS promo

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar