Mučio ih topuz i “Sumnjivo lice”: Osmaci danas polažu srpski, a ovo im je zadavalo PROBLEME prošle godine

Takođe su im problem predstavljali i termini u epskim pesmama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nakon što su se juče oprobali u matematici, osmaci će danas, u 9 sati, proveriti znanje i na testu iz srpskog jezika.

Proba male mature treba da posluži kao uvod i smernica za zvanično polaganje u junu.

Prošle godine, tvrdilo se, srednjškolci su se obrukali na testu iz srpskog jezika. Između ostalog, najteže su im pale značenje reči “topuz” i “buzdovan”.

Iako su ovo žargonski termini, koji se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, đaci su se pošteno češali po glavi da bi dali tačan odgovor.

Takođe su im problem predstavljali i termini u epskim pesmama jer su oni narodna književnost i rade se kao nastava u prvom razredu osnovne i to sa smanjenim brojem časova.

Ipak, najčešće žalbe učenika na probni test bile su na račun određivanja književnog roda i vrste, značenja reči, prepoznavanja stilskih figura. Žalili su se i da su tekstovi u testu predugački.

– Učenik gimnazije mora da prepozna stilsku figuru. Kako ćete komunicirati ako ne znate da prepoznate ironiju? Kada je reč o žalbama na dužinu tekstova to je problem koncentracije. Sadržaji na društvenim mrežama traju 15 sekundi. Tekst na probnoj maturi bio je naučno-popularan, iz „Politikinog zabavnika“ i trebalo je da se kritički analizira tekst. Sa tim su imali probleme. Žaliti se na „Gorski vijenac“ u drugom razredu srednje škole nije u redu. U redu bi bilo da se na to požalio učenik sedmog razreda – tvrdio je prošle godine profesor srpskog jezika u IX beogradskoj gimnaziji Milorad Dašić.

Prema podacima iz 2019. godine, jedan zanimljiv zadatak iz srpskog jezika je ulio strah učenicima, a to je bio Branislav Nušić i njegovo delo “Sumnjivo lice”.

– Na testu iz srpskog jezika je bilo dosta toga za čitanje, čak strana i po i to mi je ulivalo dozu nesigurnosti da li ću stići sve da uradim. Bio je odlomak dela Branislava Nušića “Sumnjivo lice” i tu smo trebali da napišemo zašto je kapetan Jerotije Pantić odlučio da venča svoju čerku Maricu za Viću. Dok je u zbirci zadataka bilo isto takvo pitanje, tamo smo trebali opširno da napišemo ceo taj zaplet. Ovde je stajalo napišite “celovito” i to nas je sve zbunilo. Mnogi od nas ni ne znaju šta znači ta reč. Neki su odgovorili samo zato što je Vića bio bogat, a ja sam napisala sve redom: zbog vlasti i para, zbog Vićinog napretka u službi, jer je karijerista i samim tim poželjan muž za kapetanovu ćerku Maricu – objasnila je tada za naš portal učenica Sara Minić.

– Bilo je puno stihova, na primer odlomci iz pesme “Veče” Đure Jakšića gde je bilo pitanje na zaokruživanje, koji je motiv i radnja pesme, na primer “Šta zalazak sunca predstavlja?”. Takođe, su bila pitanja kada je Vuk Karadžić prvi put upotrebio srpska slova đ, č i lj i u kom delu – tvrdila je ona.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar