Baćina: Na sastancima u Vladi dogovoreno da se uvede taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litri

Ističe da je ovo dobro rešenje za proizvođače mleka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina saopštio je da je na sastancima u ministarstvu poljoprivrede kao i na sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se uvede taksa na uvoz mleka (prelevman ) od 15 dinara po litri.

– To je jako dobro trenutno rešenje za nas proizvođače mleka. Sada je javio novi problem a to je uvoz sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po 2.7 evra za kilogram. To sada stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe. Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju. Da bi zaštitili svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika – izjavio je Baćina.

Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima, napominje on.

– Takođe, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka. Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade RS da što pre reši problem viška zaliha u mlekarama i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare. Građani Srbije moraju da piju mleko i da jedu sir koji je proizveden u Srbiji a ne nešto što se uvozi iz EU.

Proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 din po kilogramu a uvoznici ga uvoze za 2,7 evra, što iznosi 318 dinara, a krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1920 dinara za kilogram, dodaje Baćina.

– Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare – ističe i poručuje:

– Država mora trgovinskim lancima da ograniči marže na mlečne proizvode. U Srbiji su trenutno u problemu proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar