Meštani ovog grada POTAPAJU POLITIČARE u reku: Ko im se zameri mora na Sud pokajanja (VIDEO)

Nije u pitanju pogubljenje, mada je jasno da ovaj bizarni običaj zvani "Tonka" odatle vuče inspiraciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Twitter/@WallStreetSilv

Neispunjena obećanja političara se skoro svuda u svetu odmah zaboravljaju i oni retko trpe bilo kakve posledice, ali je italijanski grad Trento izezetak i kažnjava ih na poprilično spektakularan način.

Verovali ili ne, meštani ovog grada sa 120.000 stanovnika svoje lokalne glavešine za kaznu stavljaju u kavez i potapaju u reku.

Nije u pitanju pogubljenje, mada je jasno da ovaj bizarni običaj zvani “Tonka” odatle vuče inspiraciju. Kavez se spušta u vodu samo na nekoliko trenutaka i ne potapa se ispod površine. Svečanost se obavlja 19. juna, a u kavez se stavlja političar koji je najviše zabrljao u proteklih godinu dana.

Odluku o krivici donosi simbolična porota, a narod sa mosta i obala reke Adiđe posmatra feštu. Sve je u stilu burleske, a “sudija” koji izriče presudu nosi periku iz ere baroka. Tonka vodi poreklo od brutalne javne kazne za bogohulnike, koja se u ovom kraju primenjivala između 14. i 17. veka.

Ritualno potapanje danas je deo festivala posvećenom Svetom Vigiliju, svecu zaštitniku pokrajine Trento. Traje nedelju dana i završava se 26. juna. U tom periodi se centar grada pretvara u srednjevekovno selo u kojem posetioci mogu videti drevne zanate i narodnu nošnju, probati tradicionalna jela i čuti muzika iz tog perioda. Takođe se održavaju pozorišne predstave, modna revija i svečana parada.

Tonka je završni deo takozvanog Suda pokajanja, ceremonije tokom koje se političarima i poznatim ličnostima iz grada „sudi“ jer su se osramotili tokom godine. To je način da se ismeju za svoje propuste.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar