Ukrajina i Rusija RAZMENILE ZAROBLJENIKE: Tela dvojice britanskih dobrovoljaca vraćena u Kijev

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da među oslobođenim ruskim vojnicima nalaze se osobe „osetljive kategorije“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, Shutterstock

Ukrajina i Rusija su razmenile skoro 200 ratnih zarobljenika u razmeni koju su obe strane posebno objavile u subotu, a tela dvojice britanskih dobrovoljaca takođe su vraćena u Ukrajinu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je vraćeno 116 Ukrajinaca, dok su ruske novinske agencije citirale moskovsko ministarstvo odbrane da su oslobođena 63 ruska ratna zarobljenika.

– Uspeli smo da vratimo 116 naših ljudi, branioce Marijupolja, partizane iz Hersona, snajperiste sa Bahmuta (fronta) i druge naše heroje – napisao je Jermak na Telegramu.

Predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju rekao da je Ukrajina od početka rata prošlog februara obezbedila oslobađanje 1.762 muškarca i žene iz ruskog zarobljeništva.

Jermak je takođe rekao da su tela britanskih humanitarnih radnika Endrua Begšoa i Krisa Perija vraćena u Ukrajinu. Begšo i Peri su ubijeni tokom pokušaja humanitarne evakuacije u istočnoj Ukrajini u januaru, saopštila je ranije Parijeva porodica.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da među oslobođenim ruskim vojnicima nalaze se osobe „osetljive kategorije“, čija je razmena omogućena uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenose agencije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Reuters

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar