Šta izaziva novogodišnju depresiju, i kako da je izbegnete?

Jedno od najboljih rešenja jeste da razmišljate o svojim dostignućima, a ne o onome što ste propustili

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako je za mnoge Nova godina period radosti, slavlja i dobrog raspoloženja, neke osobe se tokom ovog perioda mogu suočiti sa depresivnim raspoloženjem. Postoji više razloga zašto bismo se osećali loše, nezadovoljno ili tužno dok oko vas vlada praznična euforija – ovo su samo neki od njih:

Stres

On je glavna komponenta prazničnog neraspoloženja. Stres povezan sa kupovinom poklona, pravljenjem velikih večera i prisustvom zabavama može postati ogroman.

Velika očekivanja takođe izazivaju loša osećanja, posebno ako ne možete da ih ispunite.

Finansije izazivaju veliku zabrinutost u ovo doba godine, posebno kada su u kombinaciji sa očekivanjima kupovine poklona.

Tuga se često pojačava tokom praznika, posebno ako ste izgubili blisku osobu ili ste nedavno raskinuli vezu.

Foto: Shutterstock

Odvojeni ste od ljudi koje volite.

Hladnije vreme i kraći dani mogu da izazovu sezonsku depresiju.

Jedna od stvari koju ne treba zanemariti jesu nezadovoljstvo sobom i neostvareni snovi i planovi. Krajem godina se obično osvrćemo iza sebe i presipitujemo šta smo postigli, šta smo mogli bolje, a to kod nekih osoba može izazvati depresivno raspoloženje.

Psiholog Julija Nikas objašnjava da ako čovek nije uradio sve što je želeo, to može dovesti do razočaranja.

Ona napominje da je važno da naučimo kako da pravilno sumiramo rezultate i odgovorimo sebi na pitanja šta treba drugačije uraditi sledeće godine, šta promeniti. Važno je da shvatite da ništa nije izgubljeno, već da malim koracima, bez opterećenja, možete da postignete ono što želite.

Jedno od najboljih rešenja jeste da razmišljate o svojim dostignućima, a ne o onome što ste propustili.

Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

efleksija može biti korisna ako to uradite kako treba. Napravite listu onoga što ste postigli, ne mislite da su to sitnice, jer su sutnice često najkrupnije stvari. Najvažnije od svega, izbegavajte da se poredite sa drugima. Život nije takmičenje. Fokusirajte se na sebe, svoja dostignuća, oblasti koje treba poboljšati i tip osobe kakav želite da budete, bez obzira na druge.

Ako ste neraspoloženi i nedostaje vam malo čuda i magije, povežite se sa ljudima, izlazite, izađite iz svoje zone komfora, idite na novogodišnje događaje i predstave, slušajte muziku koja vas raduje, gledajte lepe filmove i izbegnite negativne vesti.

Ukoliko osećate simptome depresivnog raspoloženja, razgovarajte sa psihologom i usvojite važne smernice i alate za poboljšanje i očuvanje mentalnog zdravlja.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, sensa.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar