SAZNAJEMO: Srbija će ZABRANITI delovanje svih plaćeničkih grupa i onih koji mobilišu ljude na ratišta

Prema našem zakonu, za one koji učestvuju u ratu u drugim zemljama sledi kazna zatvora do 10 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikimedia/Sergeant Tom EVANS RLC/OGL, Ilustracija

Republika Srbija će zabraniti delovanje svih plaćeničkih grupa na terirotiriji naše zemlje i svih grupa koje mobilišu pojedince za bilo koje ratište na svetu, saznaje Objektiv.

Ovo saznanje dolazi nakon što se pojavila informacija da je paravojna grupa Vagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin ruski biznismen i bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, objavila da je u Srbiji formiran njihov rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje “Orly”.

Prema našem zakonu, za one koji učestvuju u ratu u drugim zemljama sledi kazna zatvora do 10 godina.

Kada je reč o krivičnim delima učestovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, ona obuhvataju državljane Srbije koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke srpske misije pri međunarodnim organizacijama.

Za građane Srbije koji učestvuju u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a teži oblik tog krivičnog dela je ono kada je učinjeno u sastavu grupe i tada je propisana kazna od jedne do osam godina.

Ko u nameri da izvrši to krivično delo na teritoriji Srbije vrbuje, podstiče drugo lice da učini to krivično delo, organizuje grupu, sprovodi obuku, oprema ili stavlja na raspolaganje opremu za izvršenje tog krvičnog dela ili prikuplja finansijska sredstava za učestvovanje u stranim zemljama u oružanim sukobima, biće kažnjen zatvorom od dve do 10 godina.

Najnovija odluka o zabrani delovanja svih plaćeničkih grupa na teritoriji Srbije je još jedan dokaz nesvrstavanja naše zemlje na bilo čiju stranu, u bilo kom ratu.

Srpski državni vrh poštuje i održava dobre odnose i sa Zapadom i sa Istokom, ali strogo se pridržavajući principa neutralnosti i vodeći računa o našoj zemlji i građanima.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar