Ovo je naslednik Crnog jastreba: Razvija brzinu koju drugi helikopteri samo sanjaju (VIDEO)

Ukupna vrednost ugovora je između 1,2 i sedam milijardi dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Bell Textron

Posle višegodišnjih testiranja američka vojska izabrala je helikopter V-280 Valor za naslednika legendarnog UH-60 Black Hawk (Crni jastreb).

Napredna letelica predvodiće program FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft), a planirano je da uđe u službu sredinom 2030-ih. Tada će zameniti veterana koji verno služi armiji već 40 godina.

Vrednost ugovora je 232 miliona dolara, ali ne uključuju operativnu letelicu, već konačni digitalni dizajn. Iza projekta stoji kompanija Bell koja je u proteklih pet godina prilagođavala Valor potrebama Pentagona.

Nadmašio konkurenciju

Ukupna vrednost ugovora je višestruko veća – između 1,2 i sedam milijardi dolara za proizvodnju nove generacije helikoptera, prenosi The Drive.

Podsećamo, Bell je uspeo da nadmaši glavnog konkurenta Defiant X, čiji dizajn potpisuju kompanije Sikorsky i Boeing.

Više o ovoj naprednoj letelici OVDE saznajte.

Ispunio zahteve

Dakle, Bell je izvojevao pobedu, što je posebno važno kada uzmemo u obzir da trenutno nema druge proizvodne ugovore sa američkom vojskom.

Prvi let V-280 Valora realizovan je decembra 2017. Od tada je proveo 200 sati u vazduhu i ispunio ambiciozne zahteve vojske, u pogledu brzine/agilnosti.

Treba naglasiti da je Valor tehnološki demonstrator, a uspeo je da ostvari brzinu od 556 km/h, koju konvencionalni helikopteri samo sanjaju.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar