Kako da odmorite oči od neprekidnog gledanja u ekran? Pravilo 20-20-20 je spas za vaš vid

Ako redovno primenjujete ovu metodu, zaista ćete pomoći svojim očima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Većina ljudi ima mnogo problema sa vidom zbog neprekidnog gledanja u ekrane kompjutera ili telefona.

Ova bolest modernog doba ima nekoliko naziva – digitalno naprezanje očiju (digital eye strain) i sindrom kompjuterskog vida (computer vision syndrome).

Najčešći simptomi su suvoća, crvenilo, nadraženost i zamor očiju, a neretko su propraćeni i zamućenjem vida, kao i glavoboljom. Za ublažavanje tegoba preporučuje se takozvano pravilo 20-20-20, što znači da bi svakih 20 minuta trebalo na praviti pauzu od 20 sekundi, tako što ćemo da odmaknemo oči od ekrana i usmerimo pogled u daljinu, prema nečemu što je udaljeno najmanje 20 stopa (6 metara) – po mogućstvu gledajući kroz prozor.

Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Španije, Slovačke i Velike Britanije pokazalo je da metoda 20-20-20 zaista deluje ako se redovno praktikuje.

Za lakše usvajanje takve navike naučnici preporučuju postavljanje tajmera, odnosno alarma (na primer, na računaru, mobilnom telefonu ili ručnom satu) na svakih 20 minuta kao stalni podsetnik, a postoje i mobilneaplikacije kao što je Eye Care 20 20 20, koje javljaju kada je vreme za rasterećenje očiju.

Preporučuje se i da češće trepćemo, ali i da nakratko zatvorimo oči, jer se tako bolje “podmazuju” i čiste.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, sensa.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar