Olgina svekrva je bila oličenje ZLA: Kada su TRUDNU snaju našli u plitkom grobu ušla je u istoriju (FOTO)

Slučaj Elizabet Dankan iz 50-ih godina prošlog veka toliko je gnusan da se i dalje prepričava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Čak i neposredno pre nego što je Elizabet Dankan (58) 1962. postala poslednja žena pogubljena u Kaliforniji, nije bila ni blizu pokajanja. Noć pre nego što je poslata u gasnu komoru u zatvoru “San Kventin”, ubica je rekla glavnoj stražarki da ne vidi nikakav problem u tome što je angažovala dva bivša robijaša da ubiju njenu trudnu snaju koja se nedavno udala za njenog sina advokata, Frenka.

Kako američka spisateljica Debora Holt Larkin piše u svojoj knjizi „Ljupka devojka” (A Lovely Girl), kada je čuvar pitala Elizabet da li bi ponovo počinila zločin znajući posledice, Dankan nije ni trepnula.

– Možeš da se kladiš da bih. Niko neće imati mog sina – rekla je svekrva iz pakla.

Njena opsesija sa sinom „Frenkijem“ bila je očigledna. Ona je na sva njegova suđenja u Santa Barbari 1950-ih godina dolazila obučena u elegantne haljine i nosila naočare mačjeg oka. Često se moglo čuti kako uzvikuje “sjajno!” kako bi “njen dečak” završio izlaganje.

Frenk i Elizabet Foto: printscreen Youtube

Osim vrlo kratkog prekida kada je Frenk živeo u studentskom domu, majka i sin su živeli zajedno tokom 30 godina njegovog života. Većina njihovih stanova imala je samo jedan krevet, zbog čega je barem jedan komšija bio ubeđen da su muž i žena. Kada je jedna Elizabetina prijateljica svratila u ranu jutarnju posetu, ona je oduševljeno pokazala na usnulog Frenka i rekla “Zar nije lep?”.

Iako incestuozna veza između njih dvoje nikada nije potvrđena, to ne bi nikoga iznenadilo. Imala je ukupno šestoro dece, uključujući četiri ćerke i dva sina. Jednom prilikom, kada je porodična prijateljica odsela u hotelu sa Elizabet i njenim drugim sinom, probudila se usred noći i čula buku u sobi pored. Bila je užasnuta kada je shvatila da navodno sluša glasno vođenje ljubav.

Njeni sinovi su bili jedini muškarci u njenom životu koji su ostali uz nju. Na suđenju je otkriveno da je bila hapšena zbog prostitucije u San Francisku i da bila je poznata kao prevarantkinja koja se udavala najmanje 12 puta, uglavnom samo da bi od muškaraca uzela novac.

Tajno venčanje i Elizabetin bes

Kada je Frenk počeo ozbiljnu vezu sa mladom kanadskom medicinskom sestrom po imenu Olga Kupčik 1957. godine, Elizabet to nikako nije odobravala. Rekla je drugarici da je Olga „nesposobna“ da ima vezu sa njenim sinom, a da ne spominjemo da je „strankinja“.

– Ona je mnogo puta govorila o tome kako bi volela da Frenk ostane sa njom i da se ne ženi. Rekla je da će mu praviti neprijatnosti ako bude izlazio sa mladim damama – objasnila je Elizabetina drugarica na suđenju.

Kada je Frenk počeo da provodi noći u Olginom stanu i kada je veza postala ozbiljna, Dankanova je krenula da teroriše ljubav njenog sina. Elizabet je zamolila bivšeg dečka da prebije Olgu, a kada je on odbio, počela je da je maltretira telefonom. Toliko je često zvala da ubedi Olgu da napusti Frenka da je mlada medicinska sestra promenila broj. Tada je počela da telefonira bolnici u kojoj je Olga radila i toliko je zlostavljala da je devojka često u suzama bežala iz operacione sale.

Olga Kupčik Foto: printscreen Youtube

Brak između njenog sina i Olge bio je nešto što Elizabet nikada nije uspela da podnese.

– Samo preko mene mrtve. Pre ću je ubiti – često je govorila pred komšinicom koja je o tome svedočila na suđenju.

Kada je Olga zatrudnela, par se tajno venčao. Frenk nije proveo bračnu noć u krevetu svoje nove žene, već u stanu svoje majke.

Kada je Elizabeta saznala za svadbu, odmah je pokušala da im napakosti i razdvoji ih. Prvo je otišla do stana koji je Olga iznajmila i slatkorečivo pokušala da ubedi gazdaricu da je izbaci. Zatim je, bez Frenkovog znanja, objavila oglas u lokalnim novinama da njen sin neće biti odgovoran za dugove svoje nove žene.

“Kučka nije htela da umre”

Neverovatno pakosna žena je zatim unajmila skitnicu da je prati do zgrade suda u susednom okrugu kako bi probala da poništi sinovljev brak. Ona i njen najamnik su pod zakletvom svedočili da su oni Frenk i Olga i potpisali papire, zvanično poništivši bračnu zajednicu. Neverovatno je da od njih niko nije tražio da pokažu lična dokumenta, već su im jednostavno verovali na re.

To nije sprečilo Frenka da nastavi da vezu sa svojom trudnom ženom ali je i dalje živeo kod kuće sa svojom majkom i izdržavao je. Ali kada je Frenk kupio Olgi novi televizor i polisu osiguranja, majka je poludela.

– Neću više da trpim tu kučku – rekla je Elizabet.

U početku je zamolila skitnicu od ranije da se „pobrine” za Olgu. Kada je on odbio krenula je sa sumanutim planovima. Prvo je zamolila svoju najbolju drugaricu da se “ušunja u Olgin stan, zadavi je konopcem i baci sa pristaništa”. Onda je pitala drugaricu njene pokojne ćerke da baci kiselinu Olgi u lice, uspava je hloroformom na ćebetu i baci sa litice.Kada su njih dve odbile obratila se 19-godišnjoj supruzi jednog od Frankovih klijenata iz podzemlja da “razbije Olgi lobanju, stavi je u kadu i pokrije živim krečom”. Ponudila joj je 1.500 dolara (ozbiljan novac u to vreme) i čak kupila kreč.

Kada je i to odbijeno Elizabeta je nastavila da pokušava i na kraju, preko supruge drugog mafijaša kojeg je Frenk branio, stupila u kontakt sa dvojicom bivših robijaša spremnih da ubiju Olgu za 6.000 dolara. Njima je Elizabeta unapred dala samo 335 dolara ali su ipak izvršili ubistvo.

Oko ponoći 17. novembra 1958, dok je njen muž Frenk sedeo i gledao TV u kući svoje majke, Luis Moja i Gas Baldonado namamili su Olgu Kupčik iz njenog stana pričom o tome kako su pronašli Frenka koji se onesvestio u lokalnom baru. Odana supruga krenula je sa njima napolje da pomogne svom mužu i odmah je oteta, udarena pištoljem po glavi i uterana u automobil. Olga se snažno borila, očajnički pokušavajući da održi sebe i svoje dete u životu, ali su je na kraju toliko udarali po glavi da se pištolj raspao.

– Kučka nije htela da umre – rekao je Baldonado kasnije policiji.

Olgine ubice Foto: printscreen Youtube

Kada se Olga sutradan nije pojavila u bolnici, njeni prijatelji i kolege su odmah uperili prst u svekrvu. S obzirom na brojne javne pretnje koje je Dankanova uputila Olgi, policiji nije bilo teško da reši sluča.

Moja i Baldonado nisu bili “kriminalni geniji” jer su u noći Olginog nestanka viđeni prekriveni krvlju. Osim toga, kada su vratili automobil koji su pozajmili u noći ubistva, zadnje sedište mu je bilo pocepano i spaljeno. Sasušena krv je bila i dalje u vozilu.

Olga je zakopana u plitak grob sa sve burmom oko prsta, a dvojica plaćenih ubica odmah su priznala zločin u nadi da će izbeći smrtnu kaznu. To im nije pošlo za rukom, pa su zbog brutalnosti i podmuklosti gnusnog čina poslati u gasnu komoru, zajedno sa Elizabetom.

BONUWS VIDEO:

 

 



Izvor: Objektiv.rs, nypost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar