Mali objasnio RAZLOGE za rebalans budžeta: Podrška merama nataliteta, pomoć za mlade i penzije

Dodao je da su državne finansije stabilne i da trenutno na računu ima 301,1 milijarda dinara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Pet je osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budžeta, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali predstavljajući rebalans budžeta za ovu godinu i naveo da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

– Koliki je rast (cena energenata) najbolje pokazuju podaci da je u septemrbru na 2019. godine megavat struje koštao od 38 do 60 evra a ove godine košta između 327 i 556 evra, što je 10 puta više – rekao je Mali i dodao da nam zato treba dodatni novac za energente.

Predlogom rebalansa budžeta, koji je prošle sedmice usvojila Vlada Srbije, predviđeni su ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara, a rashodi i izdaci od 1.988,5 milijardi dinara.

Kao treći razlog za rebalans, Mali je naveo pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

– Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata – rekao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Novac za ovu svrhu će, prema rečima ministra finansija, biti obezbeđen rebalansom.

Mali je naveo da su rebalansom budžeta za 2022. godinu predviđeni ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.709,5 milijradi dinara što je za 192,7 milijardi ili 12,7 odsto više u odnosu na iznos predviđen originalnim budžetom za 2022. godinu.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.490,6 milijradi dinara, što predstavlja povećanje od 172,7 milijardi a neporeski u iznosu 199,7 milijradi dinara, što je povećanje od 24,2 milijardi dinara.

On je istakao da će deficit za ovu godinu biti 3,9 odsto a da je bilo planirano tri odsto ali, kako je rekao, s obzirom na sve što se dešavalo ove godine, očekivalo se da bude i veći.

Mali je istakao da su povećane sve vrste poreskih prihoda a da su među faktorima koji su doveli do izmene u visini i strukturi budžetskih prihoda i privremeno smanjenje akciza na derivate nafte, te povoljnija kretanja na tržištu rada.

– Nezaposlenost u Srbiji je najmanja i iznosi 8,9 odsto, dok zaposlenost iznosi 50,9 odsto – naveo je Mali.

Dodao je da su državne finansije stabilne i da trenutno na računu ima 301,1 milijarda dinara, da država nema problem sa izvršavanjem obaveza, što je prema njegovoj oceni veliki uspeh nakon tri godine krize.

U prilog dobrim rezultatima naveo je i da je Srbija u prvih 10 meseci ove godine imala 3,4 milijarde dinara direktnih stranih investicija.

Dobrim rezultatima i dobrom prilivu novca u budžet je prema njegovim rečima doprineo i realni rast plata koji je za devet meseci iznosio tri odsto u privredi.

Prema njegovim rečima u rebalansu je odvojeno 15 milijardi dinara više za socijalno ugrožene, jer kako je rekao Mali u vremenu velike krize neophodno je pomoći socijalno najugroženijima.

Naveo je da je iznos za poljoprivredu povećan za 16,5 milijardi i da tako ukupan poljoprivredni budžet iznosi 78,5 milijardi. Kada je o turizmu reč, za 400.000 vaučera izdvojene su 4,3 milijarde dinara.

Mali je rekao i da je za nastavak izgradnje Beogradskog metroa izdvojeno 5,4 milijardi dinara i dodao da nijedan započeti infrastrukturni projekat neće biti zaustavljen, da će se nastaviti sa gradnjom puteva, bolnica i slično.

Naveo je da je za kapitalne investicije rebalansom izdvojeno 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a i pozvao poslanike da usvoje predloženi rebalans kako bi se obezbedio novac za nabavku energenata, za mlade i penzionere, kao i podržale mere nataliteta u Srbiji.

BONUS VIDEOIzvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar