Simptomi srčanog udara NISU isti kod muškaraca i žena: Lekari otkrili kako da ih prepoznate na VREME

Žene uglavnom imaju i dodatne simptome

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako su srčane bolesti i dalje vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama, simptomi ovog stanja mogu da budu veoma različiti u zavisnosti od pola i često daleko suptilniji kod žena.

Istraživanje objavljeno u časopisu Ciruclation American Hearth Association otkrilo je da, iako će muškacri i žene verovatno imati bol u grudima u vezi sa kardiovaskularnim oboljenjima, žene će često imati druge simptome, kao što su mučnina i bol u gornjem delu leđa. Glavni autor ove studije rekao je da je razumevanje ovih razlika u simtpomima veoma važno.

– Simptomi su od fundamentalnog značaja ne samo za dijagnozu kardiovaskularnih bolesti i procenu odgovora na medicinsku terapiju, već i direktno za živote pacijenata – kaže Korina Jurgens, autorka studije i vanredni profesor na koledžu u Bostonu.

Istraživanje takođe ističe da zbog toga što žene mogu da imaju druga stanja koja mogu da otežavaju identifikaciju bolersti, imaju tendenciju da im se dijagnostikuje srčana bolest kasnije u poređenju sa mukarcima.

Srčani napad

Bol u grudima, koji se može osećati kao stezanje, težina, pritisak, peckanje ili opšta nelagodnost, najčešći je simptom srčanog udara i kod muškaraca i kod žena.

– Žene su slične muškarcima u smislu bolova u grudima kada dožive srčani udar – kaže Jurgens.

Međutim, neki od dodatnih simptoma kao što su hladan znoj i neobjašnjivi bol u vilici, vratu ili grudima, koji postoje kod muškaraca, ne javljaju se uvek kod žena.

– Žene imaju ono što mi nazivamo atipičnim simptomima, što ih čini izazovnijim za postavljanje dijagnoze – kaže Smadar Kort, direktor Instituta za srčane bolesti u Njujorku.

Foto: Shutterstock

Žene takođe imaju veću verovatnoću da dožive mučninu i bolove u gornjem delu leđa nego muškarci. A naročito mlađe žene sa simptomima srčanog udara imaju veću verovatnoću da im aju grupu od tri simptoma, u poređenju sa muškarcima.

Moždani udar

Uobičajeni znaci moždanog udara uključuju slabost ruku, poteškoću u govoru, kao i konfuziju i vrtoglavicu. Žene, međutim, mogu da imaju i neke dodatne simptome. To uključuje glavobolje i značajnu promenu mentalog stanja.

Otkazivanje srca

Srčana insuficijencija javlja se u slučajevima kada srce ne može da pumpa dovoljno krvi i kiseonika ka drugim organima u telu. Simptomi su uznemireni stomak, gubitak apetita, promena raspoloženja, problemi sa pamćenjem i umor.

U slučaju žena, može biti više simptoma. Dodatni simptomi uključuju znojenje, žgaravicu i lupanje srca. U studiji se takođe navodi da žene mogu doživeti depresiju ili anksioznost u kombinaciji sa drugim navedenim simptomima.

Bolest srčanih zalizaka

Bolest srčanih zalizaka je stanje u kojem je zalizak u srču oštećen. Kratkoća daha je uobičajena indikacija ovog stanja. Muškarci će verovatno osetiti bol u grudima, dok žene mogu da imaju problem da dođu do daha. Takođe mogu iskusiti izazove tokom fizičke aktivnosti i vežbanja.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, health.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar