Vraća se Bojko Borisov: Bugari biraju VLADU, četvri izbori za dve godine

Glasanje je počelo u 7 sati ujutro i završava u 20 sati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pluto / Alamy / Alamy / Profimedia

Bugarska partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova viđena je za pobednika na današnjim parlamentarnim izborima sa oko 24,6 odsto do 25,5 odsto glasova, pokazale su izlazne ankete Galup internešenela i Alfa riserča.

Očekuje se da će njihov glavni rival, reformistička partija Nastavljamo promene (PP) koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, biti druga sa 18,9 odsto do 19,9 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, četvrtim za manje od dve godine.

Predviđa se da će Borisov (63) teško pronaći koalicione partnere među svojim glavnim rivalima koji ga optužuju da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje su pred izbore sproveli Alfa riserč, Trend i Galup internešenel, najviše osam stranaka bi trebalo da uđe u parlament.

Pored GERB i PP, to su etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF), ultranacionalistička i proruska partija Preporod, levičarska Bugarska socijalistička stranka, desničarska Demokratska Bugarska, konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN).

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar