Ribaru se prevrnuo stomak kad je NAMIRISAO ulov: Sada je MILIONER zbog ove retke gadosti (FOTO)

Srećnik iz Omana uspeo je komotno da se penzioniše zahvaljujući 60 kilograma teškoj "bljuvotini" kita

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Twitter/@zajel_oman

Halid Al Sinani, ribar iz Omana, postao je milioner nakon što je u mreži pronašao nešto ljigavo, ali jako vredno. Za ulov je dobio dva miliona dolara (oko 229.660.000 dinara).

Ribar je u mreži našao tzv. ambru, redak proizvod kitovog probavnog sistema koji se naziva i “plutajuće zlato”. Tu kitovu bljuvotinu vrlo cene proizvođači parfema. Ambra se koristi u proizvodnji parfema jer omogućava da miris duže traje.

Al Sinani je medijima ispričao kako je nakon ribolova krenuo kući i tada je osetio strašan smrad. Otkrio je da dolazi iz njegove mreže. Srećni ribar rekao je kako će se prestati da se bavi ribolovom i milione potrošiti na luksuzniji život.

Ambra je izlučevina kitova ulješura. Potrebne su godine kako bi narasla i smatra se da kitove štiti od oštrih i teških stvari koje mogu da progutaju. U okeanima pluta godinama pre nego što dođe do obale. Uticaj sunca i slane morske vode ambru pretvaraju u mekanu, sivu masu.

Najveća ambra pronađena je 1913. godine u Australiji i bila je teška 455 kilograma. U prošlosti su je smatrali afrodizijakom. Ambra koju je našao Al Sinani teži oko 60 kilograma, piše Dejli Mejl.

Iako na prvi pogled odbojna, pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambra poprima svetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bela. Tada i njen miris dobija prefinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Espreso

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar