Vučićeve reči ODJEKUJU u UN: Prećutkuje se bombardovanje Srbije, u čemu je razlika u odnosu na Ukrajinu?

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je Vučić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na Generalnoj debati svetskih lidera da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

– Za to nije kriv ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva – upozorio je Vučić obraćajući se na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

– Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali – rekao je u svom obraćanju Vučić.

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je Vučić.

– A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava , bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana – istakao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.

– To je ozbiljno, odgovorno ponašanje u ovom domu. Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Istina je da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi kada je Srbija napadnuta, a da nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju. To se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje – kazao je predsednik Vučić.

On podseća da Srbija nikada nije nije napala tuđu teritoriju, niti ugrožavala teritorijalni integritet bilo koje zemlje.

– To nije sprečilo NATO da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova” iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje. Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, uveren sam da imam puno pravo da na ovom mestu citiram reči velikog Martina Lutera Kinga – “Nepravda učinjena bilo gde je istovremeno i pretnja pravdi svuda” – rekao je predsednik.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

Ostavite komentar