Zaboravili ste da izvadite MESO iz zamrzivača: Tri načina da ga odmrznete za nekoliko minuta

Ne morate da čekate dugo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Luca Santilli / Panthermedia / Profimedia

Svima se dogodilo da isplaniraju savršen ručak koji podrazumeva i meso, ali u žurbi zaborave da izvade glavni sastojak iz zamrzivača.

Korišćenje smrznutog mesa za pripremu hrane, svakako će ostaviti traga na ukus jela, a pored toga, moguće je i da meso ne bude lepo ispečeno, odnosno, da spolja zagori a iznutra ostane živo.

Jedini izuzetak je kuvanje, odnosno barenje mesa, kada će mu biti potrebno nešto više vremena da se potpuno skuva, ali ćete biti sigurni da nije ostalo sirovo.

Crveno i živinsko meso nikada ne bi trebalo da odmrzavate na sobnoj temperaturi, iako to mnogi rade. Najzdraviji način jeste odmrzavanje u frižideru. Jednostavno izvadite meso iz folije ili pakovanja, stavite ga na tanjir i ostavite u frižideru, najbolje preko noći, kako bi meso ispustilo višak vode i kako bi se polako odmrzlo.

Ipak, ako ste to zaboravili, možete probati neki od sledećih trikova:

Hladna voda

Stavite meso u kesu pa u posudu i pustite vodu da teče oko pola sata, zavisno od toga koliki je komad mesa. Kao i kod otapanja u frižideru, gde je takođe hladno, manje su šanse da se razviju bakterije dok po mesu teče hladna voda. Razlika je u tome što će otapanje mesa ispod mlaza hladne vode ići daleko brže nego u frižideru.

Polovini kilograma mesa, biće potrebno oko sat vremena. Ukoliko ga stavite pod mlaku vodu, taj proces će biti nešto brži.

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Mikrotalasna pećnica

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj je najbrži način, ali se ne preporučuje ako niste sigurni u snagu svoje mikrotalasne. Ukoliko je uključite na prejak program, moguće je da će se meso ispeći na površini, dok će unutrašnjost ostati sirova. Velika je mogućnst i da se ne odmrzne ravnomerno.

Možete pokušati sa nižom temperaturom i kraćim trajanjem. Pre nego što uključite mikrotalasnu, meso izvaditeiz pakovanja i stavite na tanjir.

Šećer

Trik za koji mnogi tvrde da deluje, podrazumeva da u posudu u koju ste nalili toplu vodu i stavili smrznuto meso, sipate i malo šećera. Kako se navodi, meso će biti spremno za kuvanje hrane kroz deset minuta. Šta više, tvrdi se i da šećer poboljšava ukus mesa.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Srbija Danas, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar