Ova namirnice razaraju organizam: Svakog dana jedete ULTRA-PRERAĐENU hranu koja je neverovatno štetna

Izbacite ove proizvode iz svoje ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Prema “NOVA food classification” sistemu klasifikacije hrane, ultra-prerađene namirnice su proizvodi koji su napravljeni u industrijskom okruženju, od sastojaka koji su i sami, potpuno ili delimično napravljeni u laboratoriji, ili ekstrahovani iz hrane.

Ovu klasifikaciju, izradili su istraživači iz Centra za epidemiološke studije o zdravlju i ishrani, pri Školi za javno zdravlje na Univerzitetu u Sao Paolu u Brazilu.

Rezultati sprovedenih istraživanja, pokazali su da ova hrana ima neverovatno loš uticaj po zdravlje. Ons podstiče gojaznost, koja dalje može da dovede do različitih zdravstvenih problema. Između ostalog, pokazalo se da su tome naročito sklone žene. Isto tako, dokazano je da ova hrana povećava rizik i od nastanka kancera.

Naučnici su svu ispitanu hranu podelili u četiri kategorije. Prva obuhvata minimalno obrađenu ili čak sirovu hranu. U drugu grupu spadaju prerađeni kulinarski sastojci, poput ulja, masti, soli i šećera. Zatim sledi prerađena hrana i na kraju ultra-prerađena i najnezdravija hrana.

Uopšteno govoreći, proizvod može da se smatra ultra-prerađenim, ako se na listi njegovih sastojaka nađe makar jedna stavka sa sledeće liste:

Foto: Shutterstock

– šećeri, masti i konzervansi, kao neizostavni deo ultra-prerađene hrane.
– aditivi dizajnirani da imitiraju prirodnu neprerađenu hranu.
– pojačivači ukusa, boje i drugi aditivi.
– sastojci napravljeni sintezom sastojaka hrane, kao što su maltodekstrin, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, modifikovani skrob i hidrogenizovane masti.

Uprkos tome što je njeno loše dejstvo na organizam poprilično poznato, ova hrana je i dalje gotovo neizostavan deo svakodnevne ishrane. Ukoliko želite da povedete računa o svom zdravlju, bilo bi dobro da njihov unos svedete na minimum ili da ih potpuno izbacite iz ishrane:

U ovu grupu spadaju gazirana i energetska pića, kao i zaslađeni sokovi. Zatim, tu su instant krem čorbe i supe iz kesice, margarin i energetske pločice. Od mnogima omiljenih poslastica, tu spadaju sladoledi, bombone i zaslađeni voćni jogurt. Izbegavajte i masovno proizvedene i pakovane pekarske proizvode, kao i unapred pripremljenu hranu, kao što su viršle, pileći medaljoni, riblji štapići ili pica.

Doktor Fang Fang Žang, jedan od autora studije o kolorektalnom karcinomu podseća da u ultra-prerađenu hranu spada i prerađeno meso, koje ima malo dijetalnih vlakana.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Eklinika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar