Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da nastave sa uživanjem u ovom napitku, a za one koji nisu konzumenti, vreme je da preispitaju svoju odluku.
Ako konzumirate šest ili više šolja kafe dnevno, drastično smanjujete rizik od formiranja kamena u žučnoj kesi, pokazala je naučna studija.
Iako je ovo prilično veliki unos kafe, istraživanje pokazuje da su šanse za razvoj ovog bolnog stanja, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu, manje za 23 odsto.

Analizirani su zdravlje i životni stil na osnovu podataka 104.500 odraslih ljudi u periodu od 13 godina. Naučnici su uporedili da li i koliko kafe učesnici piju i da li su ikada imali problem sa stvaranjem kamenja u žučnoj kesi.
Rizik od stvaranja kamena snižava se za tri odsto konzumiranjem samo jedne šolje dnevno, a najbolji rezultati su primećeni kod onih koji su dnevno pili po više šoljica kafe.
Opšte preporuke su da ne treba unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno, a jedna šoljica može da sadrži između 70 i 140 miligrama.

Stvaranje kamena povezano je sa ishranom koja povećava nivo holesterola, a najčešći simptom je bol u stomaku koji može da bude izuzetno jak i da traje po nekoliko sati.
Kofein sadrži metilksantin koji stimuliše proizvodnju žučne kiseline, a koja sprečava holesterol da formira kamen.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
Komentari (0)