DOBRA STRANA KAFE: Naučnici otkrili zašto je bitno da je pijemo redovno

Dovoljnim unosom sprečićete ovo bolno stanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da nastave sa uživanjem u ovom napitku, a za one koji nisu konzumenti, vreme je da preispitaju svoju odluku.

Ako konzumirate šest ili više šolja kafe dnevno, drastično smanjujete rizik od formiranja kamena u žučnoj kesi, pokazala je naučna studija.

Iako je ovo prilično veliki unos kafe, istraživanje pokazuje da su šanse za razvoj ovog bolnog stanja, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu, manje za 23 odsto.

Foto/Pixabay.com

Analizirani su zdravlje i životni stil na osnovu podataka 104.500 odraslih ljudi u periodu od 13 godina. Naučnici su uporedili da li i koliko kafe učesnici piju i da li su ikada imali problem sa stvaranjem kamenja u žučnoj kesi.

Rizik od stvaranja kamena snižava se za tri odsto konzumiranjem samo jedne šolje dnevno, a najbolji rezultati su primećeni kod onih koji su dnevno pili po više šoljica kafe.

Opšte preporuke su da ne treba unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno, a jedna šoljica može da sadrži između 70 i 140 miligrama.

Foto/Pixaby.com

Stvaranje kamena povezano je sa ishranom koja povećava nivo holesterola, a najčešći simptom je bol u stomaku koji može da bude izuzetno jak i da traje po nekoliko sati.

Kofein sadrži metilksantin koji stimuliše proizvodnju žučne kiseline, a koja sprečava holesterol da formira kamen.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!