Tribina: Da li napredak veštačke inteligencije ugrožava humanizam i na koje načine

Veštačka inteligencija viđena kroz prizmu filozofije, politike, lingvistike, umetnosti i tehnologije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
žena robot
Pixabay

Sve više smo svedoci da roboti zamenjuju ljude, a da veštačka inteligencije više nije rezervisana samo za kadrove iz naučnofantastičnih filmova već je deo realnosti, ako ne kod nas, onda već uveliko u svetu.

Tako će, recimo, Japan koji je domaćin Olimpijskih igara koristititi tehnologiju “NeoFace” da bi skeniranjem lica bilo omogućeno praćenje svih ljudi akreditovanih na Igrama.

Ali to nije sve, veštačka inteligencija je uposlena da dovrši Betovenovu “Desetu simfoniju”, budući da je poslednje započeto delo veliko kompozitora sastavljeno od svega nekoliko nota, piše britanski “Telegraf”.

Tehnologije napreduju ogromnom brzinom, a više od 60 odsto današnjih srednjoškolaca će se u budućnosti baviti zanimanjima koja još ne postoje. O ovim i drugim srodnim temama, koji se tiču veštačke inteligencije viđene kroz prizmu filozofije, politike, lingvistike, umetnosti i tehnologije, govoriće stručnjaci u Centru za promociju nauke, u petak, 20. decembra od 17 do 19 sati.

Diskusija će u celosti biti održana na engleskom jeziku, a biće moguće i da je pratite putem interneta, preko strima na sajtu humainism.ai.
Prijava za događaj putem sledećeg linka.

I. Vujnović



Izvor: Objektiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar