Mnogi veruju da nije dobro, a evo šta kaže nauka: Kako DOJENJE nakon prve godine utiče na razvoj deteta?

Prema stručnjacima, dojenje je strogo preporučeno u prvih 6 meseci bebinog života

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada se radi o dojenju, mišljenja i navike se razlikujo od majke do majke.

Dok neke od samog početka ne doje decu već im daju adaptirano mleko, druge doje nekoliko meseci, a neke se odluče da dojenje produže dokle god to dete traži-

Prema stručnjacima, dojenje je obavezno, ili strogo preporučeno, u prvih 6 meseci bebinog života, a nakon toga, svaka majka može da izabere da li će nastaviti ili neće. Mnoge se i odlučuju da nastave sa dojenjem, pa se dete doji i nakon prvog rođendana.

Oko toga su mišljenja tek podeljena, pa mnogi ljudi veruju da ovo nije dobra ideja. Tako se nižu “bapske priče” da će dete biti razmaženo, da produženo dojenje utiče na bebine zubiće, da mleko u tom uzrastu bebi ništa ne znači…

Istina je, međutim, da dojenje nakon prve godine ima brojne zdravstvene prednosti. Stučnjaci, dakle, savetuju da ustrajete u tome, ako imate želju. Naravno, podrazumeva se da već nakon 6. meseca počnete sa uvođenjem čvrste hrane, voća, povrća i mesa, koja nakon navršene prve godine treba da bude i primarna, dok dojenje treba da ostavite u drugom planu.

Foto: Shutterstock

Samo ćete ovim balansom uspeti da snabdete dete svim neophodnim hranjivim materijama.

Istina je da se dobrobit dojenja ne smanjuje kada dete dosegne određenu dob. Majčino mleko je važan izvor hranjivih materija, puno je antitela, a njegovu hranjivost ne mogu da zamene druge namirnice niti dodaci ishrani. Mikrobiom odojčeta, male dece i deteta se unapređuje ako postoji pristup majčinom mleku.

Pokazalo se da je produženo dojenje izuzetno dobro i za majku, jer pojedina istraživanja sugerišu da ova navika smanjuje rizik od oboljenja dojke i jajnika za mame.

Pored toga:

– Dojenje osigurava do jedne trećine dnevne potrebee deteta za kalorijama i proteinima, mineralima i vitaminima deteta.

– Jača imuni sistem deteta i smanjuje rizik od različitih bolesti.

– Stimuliše razvoj mozga.

– Može da ojača emocionalnu vezu majke i deteta u kasnijoj životnoj dobi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar