Da ožiljci i opekotine brže zarastu: 5 domaćih, prirodnih MELEMA koje imate u kući, a da niste ni znali

Povrede će biti dezinfikovane, a ožiljci manje vidljivi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veliki broj ljudi svakodnevno doživljava manje povrede, izazvane najčešće nepažnjom.

Mnogima se događa da se opeku ili poseku prilikom pripreme ručka ili obavljanja različitih dnevnih obaveza.

Ožiljci predstavljaju prirodan način zalečenja kože. U pitanju je mlado tkivo koje telo formira na brzinu, kako bi se zaštitilo od ulaska bakterija, pa tako i razvoja različitih infekcija.

Kako bi brže zarasli, ožiljke treba tretirati melemima koji će ubrzati njihovo zaceljenje i time ih učiniti manje vidljivim. Mnogi prirodni melemi nalaze se u vašoj kuhinji upravo sada, a da to ni ne znate. Ispod svake, biće naznačeno u kojim situacijama i na koji način možete da je koristite.

Naravno, preporuka je da se pre upotrebe bilo kog od ovih prirodnih preparata posavetujete sa lekarom.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je fantastičan prirodni antiseptik koji se nekada koristio i za ispiranje rana. Ujedno, predstavlja odlično sredstvno za piling kože.

U jednakim razmerama pomešajte jabukovo sireče i vodu. U rastvor potopite vatu ili gazu, pa je stavite na ožiljak. Ostavite na ožiljku 15 minuta i isperite. Ponovite dva puta dnevno.

Foto: Shutterstock

Med

Med se sa razlogom naziva tečnim zlatom, i to nije samo zbog njegove boje. Med je bogat kiselinama koje povećavaju dotok kiseonika u ranu i tako pomažu da rana brže zaraste.

Bogat je i antimikrobnim sastojcima koji stvaraju zaštitnu barijeru na koži i tako je štite od infekcije. Med takođe sprečava proizvodnju viška kolagena, koji zapravo utiče na izgled ožiljka.

U narodnj medicini, med se primenjuje kao melem tako što se direktno nanese na ranu. Kada ga stavite, masirajte povređeno mesto desetak minuta, ostavite ga da deluje oko sat vremena, pa ga nakon toga isperite toplom vodom. Ponovite postupak dva puta nedeljno.

Limunov sok

Limunov sok je bogat vitaminom C, koji stimuliše proizvodnju kolagena, a samim tim i regeneraciju kože. Postao je poznat kao savršeno sredstvo za ublažavanje ožiljaka od akni.

Ovaj prirodni melem sadrži i kiselinu koja neutrališe mrtve ćelije kože, pa tako čini ožiljak manje vidljivim.

Jednostavno se i koristi – smo natopite vatu u limunov sok, pa je držite na mestu povrede oko 10 minuta. Nakon toga isperite ožiljak, a postupak ponovite još jednom u toku dana. Osobama sa osetljivom kožom, savetuj se da limun pomešaju sa vodom.

Kokosovo ulje

Povećava elastičnost kože i omekšava je, što čini ožiljke manje vidljivim tako što povećava elastičost kože i čini je mekšom. Pored toga, kokosovo ulje odlično hidrira kožu, što takođe smanjuje vidljivost ožiljaka.

Zagrejte kokosovo ulje i nanesite ga na kožu. Masirajte povredu dokle god koža ne upie ulje u potpunosti. Nema potrebe da ga ispirate, a najbolje je da ovo sredstvo koristite 2 puta dnevno.

Foto: Profimedia/Vitalii Zahorskyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Aloje vera

Ova biljka je mnogima poznata kao višenamenski kućni lek i domaći preparat za negu kože. Lekovita svojstva aloje vere neguju kožu nakon ujeda insekata i opekotina i čine ožiljke manje vidljivim. Gel ove biljke snabdeva kožu kiseonikom, zbog čega ožiljci vremenom postaju manje vidljivi.

Koristi se krajnje jednostavno; samo isecite jedan list ove biljke, iscedite iz njega gel i stavite ga direktno na ranu. Masirajte područje i isperite nakon 10 minuta, a ceo postupak ponovite 3 puta dnevno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar