Slike iz Dvorskog kompleksa vraćene u Narodni muzej, ovako je izgledala primopredaja (FOTO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dvor
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U okviru Dvorskog kompleksa održana je primopredaja pet slika koje su se više decenija nalazile na pozajmici dvoru Karađorđević, ali su u vlasništvu Narodnog muzeja, te su tamo i vraćene.

U pitanju su “Trgovac divljači” flamanskog slikara Adrijana van Utrehta, “Mrtva priroda” holandskog slikara Johanesa Everta Akeringa, “Amor i Žena” i “Posle kupanja” britanskog slikara ser Čarlsa Simsa, kao i slika ser Džordža Klauzena “Srebrno letnje jutro”.

Ovom događaju prisustvovala je Komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja – stručne službe, konzervatori, restauratori, kustosi i sekretar, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

“Članovi komisije birani su tako pošto je Narodni muzej vlasnik, Uprava posrednik u pozajmici i neko ko se o tim predmetima starao svih ovih decenija, između ostalog tako što su redovno vršili popise svih umetničkih dela koja se nalaze u okviru Dvorskog kompleksa, dok je Ministarstvo kulture i informisanja koordinator”, kazala je Sonja Zimonić u ime Ministarstva kulture i informisanja.

Primopredaja i pozajmica slika, kako je istakla, spadaju u “običan”, svakodnevni muzejski posao, “te je ovom prilikom konstatovano da su slike tu, da se vraćaju u Muzej, a sve to zavedeno je i u stručni zapisnik.”

Drugi deo rada komisije tiče se slike Stevana Todorovića koja je još 2002. godine iz Dvorskog kompleksa od strane Narodnog muzeja uzeta na pozajmicu radi izlaganja na izložbi, a takođe je u vlasništvu Narodnog muzeja i na trajnoj pozajmici u Dvorskom kompleksu.

Slika nakon završetka izložbe nije vraćena u Dvorski kompleks, a trenutno je na konzervaciji i restauraciji.

“Nakon završetka tog procesa, Komisija će pažljivo razmotriti sve okolnosti i doneti odluku gde će slika biti smeštena”, objasnila je Zimonićeva.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar