Opozicija HOĆE SANKCIJE! Stefanović: Iniciraću raspravu o uvođenju kaznenih mera Rusiji (FOTO)

Sve veći broj opozicionara traži da Srbija uvede sankcije protiv Rusije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen, TAImages/Ilustracija

Otkako je počeo rat u Ukrajini sve su češće izjave iz tabora opozicije u kojima se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vrha srpske vlasti traži da se priključimo kaznenim merama Evropske unije protiv Moskve.

Ni potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović se nije libio toga da zahteva isto, te je za tajkunski medij N1 izjavio danas da će inicirati “na jednoj od prvih sednica” Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije da prvo Odbor a zatim i Skupština, raspravljaju o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije.

– Da se o tome raspravlja, da se čuju argumenti jedne i druge strane, da se čuje šta su posledice našeg neusaglašavanja naše spoljne politike, šta su posledice po našu privredu, šta znači okretanje protiv Evrope – rekao je Stefanović.

Dodao je i da treba razgovarati o tome “kakva nas civilizacijska pustinja očekuje ako ne budemo na pravoj strani istorije”.

– Restiktivne mere prema Ruskoj federaciji su sve evropske država napravile i u toj situaciji Srbija nema šta previše da razmišlja, naša budućnost je u EU – rekao je Stefanović.

Foto: Printscreen

Podsetimo, predsednik Vučić je relativno skoro na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, predsednik je rekao da Srbija ima isti stav već 150 dana, o čemu je Objektiv već pisao.

– Mi imamo svoju politiku. 150 dana imamo isti stav. Imamo politiku da se ne dodvoravamo nikome i da vodimo računa o našim interesima – rekao je Vučić.

Stav Srbije i predsednika Vučića je vrlo jasan od samog početka i njega će se pridržavati do kraja, jer Srbija vodi politiku za sebe, kojom ona i njen narod koračaju u svetlu budućnost.

 

Podsećanja radi, predsednik Srbije je u situaciji koja je bila izuzetno teška za ceo svet potegao pravi šah-mat potez koji je retko koja država bila u mogućnosti da izvede, a to je da poštuje Međunarodno pravo koje se odnosi na celovitost teritorijalnog integriteta zemalja, ali takođe i da ne okreće leđa Rusiji koja važi za bratsku državu i koja nije uvodila sankcije Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine.

Takođe, ovom odlukom se Srbija vodila Ustavom Srbije koji pretpostavlja poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država uključujući i Ukrajinu, te se našoj zemlji ne može uputiti nikakav prigovor.

Ono što je ovakvim potezom prikazano o stavu Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini predstavlja naš krajnji cilj, a to je očuvanje mira koje je vitalni interes srpskog naroda.

 

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar