U izraelskim udarima POGINULO najmanje 30 Palestinaca: Ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair

Oko 30 Palestinaca, od kojih su najmanje trećina civili, i dvojica komandanti militantne grupe Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje, ali bez uspeha s obzirom da palestinski islamisti nisu pristrali da obustave raketne napade, prenosi Rojters.

Novo potencijalno žarište sukoba je Velika džamija, s obzirom da je danas posećuju Jevreji koji obeležavaju spomen na dva drevna hrama, ali Palestinci takve posete smatraju verskom i političkom uvredom.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila.

Izraelski ministar pravde i član bezbednosnog kabineta Gideon Sar izjavio je da su stotine raketa koje je ispalio Islamski džihad razlog za nastavak operacije izraelske vojske.

Upitan na radiju izraelske vojske da li se nazire kraj najnovijem oružanom sukobu, on je rekao:

– Nadam se, ali ne želim da polažem prevelike nade u to. Ako Islamski džihad želi da odugovlači ovu operaciju, zažaliće zbog te odluke – rekao je.

Savet bezbednosti UN sutra bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u pojasu Gaze, saznaje TAS S od izvora u tom telu.

– Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u pojasu Gaze – rekao je neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar