Mama, hoću još sladoleda: Uz pomoć četiri trika naučite dete da razvije ZDRAV odnos prema slatkišima

Dete samo treba da shvati kada je dosta sa slatkišima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

I sami ste kao dete sigurno voleli slatkiše, pa ne treba da vas čudi ako sada vaše dete stalno traži čokoladu ili bombone.

Kako starimo, sve manje osećamo želju za slatkišima, pa deci ne treba uskraćivati slatko, ali naravno, sve treba da bude u normalnim i zdravim količinama. Prejedanje slatkišima osim što nije zdravo, ometaće glad, te dete najverovatnije neće biti raspoloženo za ručak.

Zbog toga dijetetičar Rejčel Rotman otkriva kako da na jednostavne načine pomognete deci da izgrade zdrav odnos prema slatkišima.

1. Ponekad ih pustite da jedu koliko žele

Iako će mnogi roditelji zakolutati očima na to, Rejčel tvrdi da bi reakcija dece mogla da vas iznenadi, ako im dozvolite da jedu koliko god slatkiša žele. Kada deci ne ograničite količinu neke hrane, onda ta hrana više nije tako posebna i zanimljiva u njihovim očima.

Deci ćete tako pomoći u samoregulaciji, a to je upravo ono što želite. Možda će u nekom trenutku preterati, pa će ih boleti stomak i povezaće to sa preteranom konzumacijom. Želite da ih naučite da će im slatkiši, kao i ostala hrana, biti uvek dostupni i da nema potrebe da preteruju kao da je više nikada neće dobiti, savetuje Rejčel.

2. Ne govorite o slatkišima kao dobrima ili lošima

Ne pretvarajte slatkiše u nešto što oni nisu, nešto zbog čega deca mogu da osećaju sram ili osudu ako ih jedu. Kada hranu počnemo da obeležavamo kao dobru ili lošu, stvaramo predrasude o njoj. Da li smo loše osobe ako jedemo keks? Naravno da nismo, ali dete to lako može da poveruje ako pogrešno komuniciramo.

Foto: Shutterstock

Hrana je hrana, govori Rejčel i kaže kako je to poruka koju moramo da pošaljemo svojoj deci. Predlaže da svu hranu zovemo njenim imenom. Umesto reči “slatkiši”, koristite reči “keks, sladoled, palačinka”. Bez svrstavanja u kategorije.

3. Ne koristite slatkiše kao nagradu

Slatkiše nemojte da koristite kao nagradu za nešto što je dete učinilo, ni za drugu hranu koju je pojelo. Razmislite o poruci koju šaljete ako hranu servirate kao nagradu. Detetu to može da izgleda kao da prvo treba da pojede brokoli, što mu se možda ne dopada, da bi dobio slatkiš koji je ukusan.

Ovako slatkiše stavljate na posebno mesto i činite ih još primamljivijima.

4. Ponekad ih servirajte uz jelo

Da bi se slatkiši izjednačili s ostalom hranom, ponekad možete da ih servirate uz glavni obrok. Ako dete zna da će dobiti keks kao dezert, nakon celog obroka, verovatno će samo o njemu razmišljati za vreme jela, što može ometati njegov apetit.

Ako mu odmah ponudite keks s ostatkom jela, neće iščekivati, niti vas ispitivati o keksu dok jede. Ponekad će keks pojesti prvi, a ponekad će samostalno odlučiti da pričeka kraj slanog jela.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar