Matej je u sebi imao KOKTEL SMRTI: Toksikolog otkriva zbog čega se Periš ponašao čudno u noći nestanka

Više od šest meseci čitav region se pitao šta je nateralo Mateja Periša (27) da uskoči u ledenu Savu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajkovic, Printscreen MUP

Matej Periš (27) iz Splita zbog velike količine droge i alkohola koje je kobne noći popio nije bio svestan da uskače u ledenu Savu! Sagovornici Informera kažu da je koktel amfetamina i pića kod Splićanina izazvao osećaj da “ključa”, pa je hteo da se rashladi u reci, misleći da je more na kojem je proveo ceo život.

Toksikološkim veštačenjem, koje je naložilo Više tužilaštvo, takođe je utvrđeno da je Matej Periš, koji je nastradao u noći između 30. i 31. decembra, često koristio i kokain, čiji su tragovi pronađeni u njegovoj kosi.

“Zapalio” sam sebe

Stručnjaci koji su se oglasili za medije saglasni su da je po nesrećnog mladića, koji je sa šestoricom prijatelja došao u Beograd na doček Nove godine, prvenstveno amfetamin bio fatalan.

Radomir Kovačević, iskusni toksikolog, kaže da mu je od prvog trenutka bilo jasno da je pokojni Periš nekom drogom “zapalio” samog sebe.

– Već na osnovu snimaka koje su zabeležile kamere posle njegovog izlaska iz kluba ‘Gotik’ shvatio sam da nije uračunljiv i da nije reč o džogiranju, već da je uzeo “spid” ili neku sličnu drogu. Izaći u kratkim rukavima po zimi i dezorijentisano trčati upućuje na zaključak da je pod dejstvom nečega što mu je podiglo temperaturu tela – kaže Kovačević.

Kovačević smatra da se kod Periša, usled konzumacije amfetamina, desila hipertermija (stanje povišene unutrašnje temperature, prim. aut.), te da je zbog toga usred zime trčao samo u majici.

– Pretpostavljam da je hteo da se rashladi trčanjem, međutim, još više se zagrejao. U nekom trenutku “zapalio” je samog sebe i morao je da skoči u vodu. Kao momak koji je odrastao na moru, u iskrivljenoj realnosti i bez osećaja straha, nije bio svestan da je to reka, hladna i brza. Da nije ušao u vodu, verovatno bi preživeo – objašnjava toksikolog i dodaje:

– Inače, “spid”, u prevodu sa engleskog “brzina”, po svom hemijskom sastavu je amfetamin. U pitanju je supstanca koja se ’70-ih nalazila u slobodnoj prodaji i zvali smo je žargonski “studentska droga”. Koristili su je studenti za “razbijanje sna”, kako bi što duže mogli da uče. Međutim, to je materija koja iscrpljuje organizam, daje osećaj trenutne veličine i snage.

Doživeo šok

Sličnog mišljenja je i neuropsihijatar Jasna Daragan Saveljić, bivša direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.

– Po svemu sudeći, kod Mateja se desilo akutno trovanje amfetaminom u kombinaciji sa alkoholom. Pod znakom pitanja je koliko je često koristio takav miks. Da li mu je tada bio prvi put, pa je usledila nepredvidiva reakcija, ili je to kombinovao sporadično. U svakom slučaju Matej zbog te kombinacije droge i alkohola nije bio pri čistoj svesti. Doživeo je neku vrstu šoka zbog kojeg je tragično završio – objasnila je naša sagovornica.

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (4)

  1. Moje saucesce,zao mi je sto je tako mlad okončao svoj život, ali je sam trebao znati kakve se posledice snose nakon konzumiranja tolike količine alkohola i spida.

    Odgovori

Ostavite komentar