Bez benzina i dizela od 2035! Evropski parlament odlučio – prodavaće se samo vozila s nultom emisijom

Konzervativci i hrišćanske demokrate bili su protiv ove odluke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su za efektivnu zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel, što je deo širokog paketa mera za borbu protiv klimatskih promena.

Poslanici su podržali predlog Evropske komisije da se uvede 100% smanjenja emisije CO2 iz novih automobila do 2035. godine na Starom kontinentu.

Propalo lobiranje

Konzervativci i hrišćanske demokrate bili su najglasniji protiv ove odluke, odnosno, tražili su prostor za još 10% benzinaca i dizelaša nakon 2035, ali ideja nije prošla.

Najviše su lobirali nemački zastupnici te grupacije koji strahuju da će tamošnja auto-industrija izgubiti 500.000 radnih mesta s tranzicijom na EV.

Drumski saobraćaj je odgovoran za oko 20% emisija CO2, od čega 70% dolazi od privatnih automobila i dostavnih vozila.

Nema mesta za brigu?

Poverenik za klimu EU, Franc Timermans, kaže da vozači s prosečnim primanjima ne moraju da brinu, jer su električni automobili već sada povoljniji od konkurenata, uzevši u obzir troškove održavanja.

Kritičari odluke, s druge stane, ističu da bi nadležni trebalo da objasne koliko će električni automobili biti povoljniji od, recimo, dizelaša, ako se ukinu subvencije za njihovu kupovinu (pošto postanu jedina opcija).

Oni dodaju da je zaštita klime apsolutni prioritet, ali da ne treba jednu plemenitu ideju opravdavati informacijama koje su danas možda tačne, a sutra verovatno neće biti.

Navodi se da zakon još nije konačan, ali jučerašnje glasanje potvrđuje stav Evropskog parlamenta uoči pregovora s zemljama članicama.


BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug, Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar