Vikanjem ne postižete ništa: Najlakši način da naučite ŠTENE gde treba da obavlja nuždu

Važno je da budete strpljivi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Udomljavanje šteneta neminovno prati prvi, nezgodni period privikavanja kuce na novi prostor i, naravno, učenje ponašanju.

Kada je reč o prirodnim, fiziološkim potrebama svakog psa, neizostavno je da u početku pas ne zna gde treba da ih obavlja i kako da signalizira vlasniku da je došlo vreme za njegove potrebe.

Ovo neznanje je kod šteneta sasvim normalno, jer je malo i tek treba da nauči kako treba da se ponaša. Stoga je mnoge iznenadilo istraživanje udruženja Zigzag iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje je preko ankete saznalo da čak 2.000 odraslih smatra da je vršenje nužde u kući problem sa ponašanjem, odnosno, znak lošeg vaspitanja šteneta.

Da stvar bude gora, čak 27 odsto njih je izjavilo da bi se odreklo svog ljubimca kada on ne bi svoje fiziološke potrebe u određenom uzrastu obavljao tamo gde treba.

Suosnivačica udruženja Zigzag, Lorna Vinter, smatra da postoji jedno sasvim logično i jednostavno rešenje za ovaj problem. Prosto, izvodite svoje štene što češće. Ona čak savetuje da to radite na svakih pola sata.

Ovo će značajno umanjiti mogućnost “nezgode” u kući, a ako pohvalite i nagradite svog psa nakon što obavi nuždu u dvorištu, on će vremenom početi da shvata da je to pravo mesto za obavljanje njegovih fizioloških potreba.

Foto: Shutterstock

Lorna takođe kaže da vam je strpljenje neophodno i da ništa nećete postići ako vičete na psa ako napravi grešku i urinira u kući. Spremite se na to da pas neće sve naučiti brzo i lako i da je za ovo potrebno vreme.

Uz to, ona savetuje i da posmatrate svoje štene. Obratite pažnju na to kako se ponaša neposredno pre vršenja nužde. Kada uočite to ponašanje u kući, znaćete da je vreme da ga izvedete napolje. Ukoliko imate poseban otvor kroz koji pas može da izađe napolje, moraćete sami da ga izvodite. Ukoliko nemate dvorište, možete ga izvoditi i na terasu, ili možete da mu postavite pelenu u jedan deo kuće.

Kada pas uoči kako reagujete na njegovo ponašanje, shvatiće kako treba da vam signalizira svoje potrebe.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar