Margarita, kaprićoza, kvatro stađoni, kvatro formađi, vegetarijana, samo su neke od vrsta pica koje Danijel Zlatković (34) iz Surčina ume da napravi kao od šale, jer on je, verovali ili ne, najbolji pica majstor na svetu. Svetski, a naš, Danijel je na takmičenju pica majstora u Palermu 9. i 10. maja osvojio zlatnu medalju, a za Objektiv kaže da su članovi žirija bili “oboreni s nogu” kada su videli kakvo čudo od testa je napravio.
– Takmičio sam se u četiri kategorije. Prvo sam pravio picu napolitanu, potom sam mesio picu po izboru, pa onda picu a la romana i telja a la romana. Žiriju su se najviše dopale ove dve pice, koje sam radio u kombinaciji sa italijanskim i domaćim proizvodima. Ređaju se pelat, mocarela, italijanski proizvodi, a nakon toga stavljaju se duvan-čvarci, ajvar, domaći beli sir i malo rukole – ističe Danijel.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Od 146 takmičara iz svih delova sveta, Zlatković je bio jedini iz Srbije. Kaže da nije imao tremu s obzirom na to da je već učestvovao na takmičenjima.
– Od 2018. godine idem na takmičenja za najboljeg pica majstora. Osvojio sam dve zlatne i jednu srebrnu medalju i tu sam i upoznao Italijane koji su bili u žiriju u Palermu.
POZNAVALAC TESTA
Danijel nije ni sanjao da će se ikada baviti ovim poslom, a kamoli da će postati svetski šampion u pravljenju pice.
– Sve se desilo slučajno i iznenada. Završio sam srednju školu koja nema nikakve veze sa ovim što sada radim. Ujak je otvorio piceriju i ja sam razvozio pice po gradu. Međutim, jednom sam ušao u kuhinju, počeo da se igram testom – i tu sam zauvek i ostao.
Danijel objašnjava da svako može za tri dana da nauči da pravi pice, dok su za pravog pica majstora potrebne godine iskustva.
– Nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Ljudi mešaju vrste i kategorije pica. Vrste pica su margarita, kaprićoza i slično, dok su kategorija pica a la romana koja se pravi od mešavine pirinča sojinog i pšeničnog brašna sa dugom fermentacijom testa od 72 sata, dok, recimo, kod pice telja a la romana fermentacija traje 48 sati i ona se pravi samo od pšeničnog brašna i peče se na plehu.
FALE PICA MAJSTORI
Iako je posao pica majstora dobro plaćen, Danijel ističe da je sve manje zainteresovanih za bavljenje ovim poslom.
– Oko petnaest godina radim kao pica majstor, a pre mesec dana došao sam u jedan pica bar u Novom Sadu da obučim osoblje. Danas je teško naći pravu radnu snagu. Svi misle da je ovo lak i jednostavan posao. Zahvalan sam organizatoru Enrikeu Bjanku što je prepoznao moj talenat i pozvao me da učestvujem na takmičenju. Za kraj razgovora, Danijel otkriva u čemu je tajna dobre pice.
– Tri najbitnije stvari za dobru picu su testo, pelat i mocarela sir. Ranije je bilo teško pronaći namirnice koje su neophodne za kvalitetnu picu. Recimo, nije bilo italijanskog brašna tipa 00, koje se koristi za testo. Moja omiljena pica je klasična margarita, ali volim i sa duvan-čvarcima i biftekom.
Piše: Sanja Radovanović
Ovu i druge aktuelne vesti možete pročitati u štampanom izdanju Objektiva za 31. maj.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)