Zbogom aknama, masnoj koži i peruti: JOJOBINO ulje je rešenje mnogih problema sa kožom i kosom

Treba da postane deo vaše svakodnevne nege

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: J.M. Guyon - Copyright 2011 / CandyBox / Profimedia

Verovatno ste nekada pomislili kako bi bilo lepo da umesto gomile različitih proizvoda za održavanje zdravlja i lepote kože i kose možete da koristite jedan, univerzalan.

Ukoliko ste mislili da je to samo pusta želja, reći ćemo vam lepe vesti: Želja vam se ispunila, i to odavno.

Jojobino ulje se pravi od biljke jojobe koja uglavnom raste u jugozapadnom delu Sjedinjenih Američkih Država.

Starosedeoci američkog kontinenta su vekovima koristili ovo ulje, kako u zdravstvene svrhe (za lečenje posekotina i rana), tako i za negu lepote. Pristalice alternativne medicine bazirane na prirodnim sredstvima, danas preporučuju ulje jojobe u borbi protiv akni i drugih bolesti kože, ali i za jačanje kose.

Tajna uspeha ovog ulja je ta što sliči prirodnom ljudskom sebumu, pa ga koža i kosa lako upijaju i crpe njegove korisne sastojke. Dakle, jojobino ulje je zaista višenamensko i pomaže kod brojnih problema.

Foto: Shutterstock

Akne

Ukoliko imate problem sa aknama jojobino ulje može biti pravo rešenje za vas. Njegova blagotvorna dejstva smiruju akne i regulišu proizvodnju sebuma koji izaziva pojavu bubuljica. Ulje jojobe za akne deluje na taj način što dubinski čisti kožu i umiruje upalne akne koje mogu da izazovu i bakterije.

Zbog toga što ima laganiju strukturu od ostalih ulja, jojobino ulje lako prodire u dubinu kože i razbija komedone i nagomilani sebum koji zapušava pore.

Pošto sadrži antioksidante, jojobino ulje je odličan način da umirite kožu i da joj uz to pružite prirodnu zaštitu koja će sprečiti nove bakterije da prodru u dublje slojeve kože. Štaviše, redovna upotreba jojobinog ulja za bubuljice može da spreči i nastanak novih upalnih procesa na koži.

Masna koža

Jojobino ulje kontroliše i lučenje prirodnog sebuma. Masna koža nije problem sama po sebi zbog masnoće, već zbog toga što se za nju lako lepe prašina i mikrobi, pa zbog toga češće dolazi do upala i iritacija.

Iako vam ne zvuči baš kao najsjajnija ideja da na ionako masnu kožu dodate još neko ulje, u ovom slučaju to može biti baš ono što će rešiti vaš problem.

Foto: Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

Hidratacija kože

Jojobino ulje je odličan tretman za sve tipove kože jer hidrira kožu na prirodan način. Kada ukloni prljavštinu i višak sebuma, jojobino ulje ostavje na koži u debljem sloju, i tako je dubinski hidrira.

To sprečava sušenje kože, a samim tim i nastanak ožiljaka i bora kojima je suva koža sklonija. Suvu kožu je važno štititi na pravi način, jer je ona podlo7nija uticaju spoljnih faktora koji mogu da je oštete, poput jakog sunca ili vetra.

Kao i sva hidratantna ulja, i jojobino zadržava vlagu u koži, čime ona duže ostaje hidrirana i jedra, i izgleda mnogo zdravije. Potpuno je bezbedno da ga nanesetekao samostalan proizvod, ali možete ga i pomešati sa svojom hidratantnom kremom i na taj način naneti na lice.

4 do 6 kapi ulja, sasvim su dovoljne za dobar efekat, a možete ga koristiti ujutru i uveče.

Ekcemi, psorijaza…

Pored toga što pomaže kod prethodnih problema sa kožom, ulje jojobe se ponaša kao prirodni lek za mnoge kožne bolesti, kao što su prorijaza ili ekcem, a efikasno je i u ublažavanju strija i ožiljaka. Isto tako, dobro je u borbi protiv različitih vrsta osipa.

Hidratantno svojstvo jojobinog ulja, o kome je već bilo reči, glavni je razlog tako povoljnog dejstva ovog sredstva na pomenuta oboljenja.

Opekotine od sunca

Jojobino ulje treba da ponesete i ako idete na letovanje. Svakako treba redovno da koristite kremu sa zaštitnim faktorom, ali ako ipak izgorite, jojobino ulje može da vam bude od pomoći u saniranju opekotina.

Foto: Profimedia/Marjan Apostolovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ulje jojobe za kosu

Isto kao i za kožu, jojobino ulje ima fantastična, pozitivna dejstva na kosu. Odlično je sredstvo za ljude koji imaju probleme sa opadanjem kose, koje može da se javi iz različitih razloga.

Najčešći razlog za to je začepljenje dlake prevelikom količinom sebuma, što izaziva nastanak peruti i soboreje. Sve ovo doprinosi tome da dlaka slabi, i počinje da opada. Time što uklanja višak sebuma, jojobino ulje može da spreči ovaj problem.

Štaviše, zbog bogatstva nutrijentima, jojobino ulje i hrani dlaku i ojačava vlasi. Dobro je za suvu kosu jer je ojačava, može da spreči njeno mršenje i kovrdžanje, a uz to, sprečava i nastanak peruti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar