Previše vremena pred ekranom je veoma rizično po njegovo zdravlje: Kako da “ODLEPITE” dete od telefona?

Neophodno je da ga kontrolišete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji danas, daće detetu telefon, kako bi ga zabavili dok oni obavljaju kućne poslove ili druge obaveze.

Međutim, istina je da veliki broj njih gotovo pa uopšte ne vodi računa o tome koliko vremena dete zaista provede pred ekranom, niti razmišlja o tome kako to utiče na zdravlje mališana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Brojne studije su pokazale da previše vremena koje provodimo pred bilo kojim vidom ekrana, kako kod odraslih, tako i kod dece, povećava rizik od gojaznosti. Pored toga, deca gube osećaj za socijalnu interakciju i ne bogate svoj vokabular, a mogud a razviju i probleme sa pažnjom i koncentracijom.

Stručnjaci imaju neke savete za sve one čije dete radije provodi vreme pred ekranom.

1. Ograničite vreme

Najbolje bi bilo da detetu striktno odredite koliko vremena dnevno će provoditi pred ekranom i kada će to tačno biti. Možete mu dozvoliti da koristi telefon posle doručna na primer, i neka to traje sat vremena.

Foto: Shutterstock

2. Neka to bude nagrada

Druga metoda koju možete da isprobate, jeste da mu predstavite korišćenje pametnih uređaja kao nagradu za dobro obavljen zadatak, kao što su domaći ili sređivanje sobe. Naravno, i u tom slučaju, vreme treba da bude ograničeno.

3. Budite primer

Deca upijaju roditeljske radnje i uče od vas više nego što mislite. Budite mu dobar primer i nemojte ni vi sami da provodite previše vremena pred ekranom.

4. Ispunite mu vreme

Osmislite dnevne aktivnosti svog mališana. Boravak napolju, igračke, čitanje priča i slično, mnogo su bolji za njih nego telefon.

Foto: Shutterstock

5. Zajedno birajte sadržaj

Neophodno je da imate kontrolu nad sadržajem koje vaše dete gleda na internetu. Postoje brojni programi i aplikacije koje ograničavaju detetu pristup pojedinim sajtovima koji mogu imati štetan sadržaj. Takođe, možete koristiti telefon zajedno sa njim ako, na primer, gledate crtani film.

Na taj način ćete provoditi više kvalitetnog vremena zajedno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, roditelji.edukacija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar