Neprijatan ZADAH kod pasa: Zbog čega nastaje i kako da ga se rešite bez ODLASKA kod veterinara?

Neprijatan zadah kod pasa najčešće nastaje iz dva razloga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Neprijatan zadah često se javlja kod kućnih ljubimaca, a mnogim vlasnicima nije jasno zbog čega on nastaje i kako ga se rešiti.

To nije uvek nešto zbog čega treba da posetite veterinara, iako postoje situacije kada bi trebalo da zatražite savet.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ostalim slučajevima, potrebno je sami da znate kako da uklonite neprijatan zadah kod vašeg psa.

Zašto se neprijatan zadah javlja kod pasa?

Najčešći uzrok kada je u pitanju neprijatan zadah kod pasa je loša oralna higijena pasa. Naime, potrebno je redovno prati zube psu, ali to ponekad nije moguće jer pas nije navikao na taj proces i ometa ga.

Zbog toga bi trebalo još dok je štene da počnete da vodite računa o njegovoj oralnoj higijeni i da ga navikavate na taj proces.

Drugi uzrok mogu biti problemi u varenju. Ukoliko ste promenili hranu koju dajete vašem psu i on i dalje ima neprijatan zadah, moguće je da su u pitanju baš ove tegobe.

Foto: Shutterstock

Prevencija neprijatnog zadaha kod pasa

Kako biste navikli psa na redovno pranje zuba, potrebno je da ga na to navikavate dok je još štene. Idealno bi bilo da vašem psu perete zube jednom nedeljno. Međutim, ukoliko pas na to nije naviknut i otima se, trebalo bi da ciljate na bar nekoliko puta nedeljno.

Kada je reč o problemima u varenju, ukoliko ste primetili tendecije ka ovim tegobama kod vašeg psa, raspitajte se koja vrsta hrane je posebno formulisana za pse sa ovim problemom.

Kao i kod svega u vezi sa našim kućnim ljubimcima, trebalo bi da kao odgovoran i posvećen vlasnik pratite situaciju, i reagujete ukoliko primetite neku značajniju promenu u zdravstvenom stanju ili ponašanju psa. Uvek se u tim situacijama konsultujte sa veterinarom, kako bi eventualno predupredili neke zdravstvene tegobe i komplikacije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, apetit.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar