Nova kriza na pomolu: Očekuje li svet nestašica baterija?!

Rudnici litijuma su otvoreni, ali je isporuka na tržišta širom sveta ugrožena zbog pandemije koronavirusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Ukoliko se situacija ne promeni, uskoro bi na globalnom tržištu moglo doći do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija, što bi se moglo odraziti na proizvodnju brojnih uređaja.

Ovakav scenario moguće bi doveo do usporavanja proizvodnje ne samo telefona, tableta i laptop računara, već i električnih automobila, piše dnevnik.hr.

Analitičari prate situaciju za koju niko nije siguran kako će se dalje razvijati, jer je mnogo fabrika u kojima se proizvodi elektronika zatvoreno, a deo njih ne radi punim kapacitetima.

Trenutna situacija na tržištu potrošačke elektronike je toliko haotična, prenosi The Verge, da je teško biti siguran u bilo šta.

Iako su kineske fabrike ponovno pokrenule proizvodnju, jasno je da u doba koronavirusa, karantina, izolacije i masovnih otkaza, malo ljudi razmišlja o kupovini novog telefona ili električnog automobila. Ipak, kompanije imaju dogovorene velike narudžbe, pa situacija s potencijalnom nemogućnosti nabavke litijuma sigurno nije prijatna.

Pixabay

Problem na tržištu, bar u ovom trenutku, nije nedostatak litijuma, već lanac nabavke jer je danas teško plasirati robu.

Rudnici izvoznika litijuma u zemljama od Australije do Čilea i dalje su otvoreni, uprkos krizi, ali problem je slanje isporuka iz tih zemalja na druga tržišta.

Sada je teško prognozirati hoće li se, i kada, lanac nabavke ponovo stabilizovati, ali je jasno da zavisi od krize s koronavirusom, čije širenje u brojnim državama još nije dostiglo vrhunac.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar