Nova kriza na pomolu: Očekuje li svet nestašica baterija?!

Rudnici litijuma su otvoreni, ali je isporuka na tržišta širom sveta ugrožena zbog pandemije koronavirusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Ukoliko se situacija ne promeni, uskoro bi na globalnom tržištu moglo doći do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija, što bi se moglo odraziti na proizvodnju brojnih uređaja.

Ovakav scenario moguće bi doveo do usporavanja proizvodnje ne samo telefona, tableta i laptop računara, već i električnih automobila, piše dnevnik.hr.

Analitičari prate situaciju za koju niko nije siguran kako će se dalje razvijati, jer je mnogo fabrika u kojima se proizvodi elektronika zatvoreno, a deo njih ne radi punim kapacitetima.

Trenutna situacija na tržištu potrošačke elektronike je toliko haotična, prenosi The Verge, da je teško biti siguran u bilo šta.

Iako su kineske fabrike ponovno pokrenule proizvodnju, jasno je da u doba koronavirusa, karantina, izolacije i masovnih otkaza, malo ljudi razmišlja o kupovini novog telefona ili električnog automobila. Ipak, kompanije imaju dogovorene velike narudžbe, pa situacija s potencijalnom nemogućnosti nabavke litijuma sigurno nije prijatna.

Pixabay

Problem na tržištu, bar u ovom trenutku, nije nedostatak litijuma, već lanac nabavke jer je danas teško plasirati robu.

Rudnici izvoznika litijuma u zemljama od Australije do Čilea i dalje su otvoreni, uprkos krizi, ali problem je slanje isporuka iz tih zemalja na druga tržišta.

Sada je teško prognozirati hoće li se, i kada, lanac nabavke ponovo stabilizovati, ali je jasno da zavisi od krize s koronavirusom, čije širenje u brojnim državama još nije dostiglo vrhunac.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar