Zašto su premijum telefoni skupi? Enigma magične cifre od 1.500 evra

Da li znate da proizvođači ulažu po 10 i više milijardi dolara samo u istraživanja i razvoj, pa se to na neki način mora kompenzovati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Nisu nam potrebne statističke analize da bi shvatili da se prosečne cene telefona, posebno u premijum segmentu, povećavaju iz godine u godinu.

Magična barijera sa tri nule je odavno premašena, već dobre tri godine, a danas svedočimo sve većem broju telefona koji koštaju blizu 1.500 evra, a da im je to početna, a ne cena za najjači dostupan model.

Xiaomi Mi 10 Pro košta od 999 evra, Samsung Galaxy S20 Ultra od 1.420, Huawei P40 Pro+ će u junu koštati 1.399 evra, a Samsung Galaxy Z Flip košta 1.650 evra. Šta je poenta? Pa, poenta je da je sledeći prag cene premijum telefona upravo porastao na 1.500 evra. Sad su to telefoni, koji nisu namenjeni svakome, nude savitljiv ekran ili neverovatne kamere i ne očekuje se njihova masovna prodaja.

Ali… vrlo brzo to će biti standard za premijum telefone kakvi su danas u prodaji.

Zašto cene telefona rastu

Današnji telefoni koriste najmoderniji hardver, uključujući vrhunsku optiku za kamere, nove tipove kamera, najbržu memoriju, čipsete izrađene na tehnološki najvišem nivou, neverovatnu tehnologiju brzog punjenja i baterija, koje to mogu da podrže, kao i ekrane, čije je osvežavanje sve brže, čak do 144 Hz na nekim modelima.

Dodajte tome i 5G podršku, kao i nove tipove memorije (RAM ili UFS memorija) i imate dovoljno odgovora na postavljeno pitanje.

Pa, ipak, to nije sve. Ono što dodatno povećava cenu telefona jesu lanci nabavke, koje je teško kontrolisati ili konsolidovati tako da ponuda bude konstantna i izbalansiranog kvaliteta, pa se cena često upravlja i spram lanca nabavke, koji se obnavlja ili puca u skladu sa tim kako se ponašaju pojedini dobavljači.

Ulaganja u istraživanja i razvoj su, takođe ogromna. Proizvođači ulažu po 10 i više milijardi dolara samo u istraživanja i razvoj i to na neki način mora da se kompenzuje. Takođe, precizna industrija, kakva je izrada sočiva i kamera je uvek bila skupa, ne samo zbog toga što je precizna, nego i zbog toga što materijali od kojih se kamere, neka to bude ovog puta slučaj, moraju biti vrhunski, inače kvalitet slike neće biti dovoljno dobar za korisnike.

Pixabay

Sledeći korak u evoluciji

Prema nekim informacijama, kamere će biti u fokusu korisnika još godinu ili dve, jer su na tom polju inovacije već iscrpljene u najvećem broju slučajeva i slično sa hardverom telefona, radiće se na poboljšanju softvera, koji će iskorišćavati njegov potencijal i na sporadičnom dizanju performansi hardvera. Sledeći korak u evoluciji telefona biće kako spakovati veliki ekran u malo kućište i to nas dovodi do savitljivog stakla i koncepta savitljivih telefona.

To znači i daleko skuplje materijale izrade i dalje dizanje cene prosečnog premijum telefona, jer će se savitljiv ekran od svakog premijum telefona za godinu, dve – podrazumevati.

Ne možemo reći da su korisnici krivi, ali da su potvrdili sve ovo – moramo se složiti s tim. Da skupe telefone nema kod da kupuje – oni ne bi bili u fokusu proizvođača.

Korisnici su svesno ili nesvesno pristali da daju 1.000, sad i više evra (odjednom ili na rate, svejedno) za mobilni telefon i to je bio okidač za proizvođače da nastave sa ulaganjem u poboljšanja, koja dovode i do podizanja cena.

Foto/Unsplash/Daniel Romero

Poređenje s tržištem računara

Tako će se nastaviti i dalje, jer telefoni još nisu dostigli stadijum računara, koji već dugo godina ima ujednačene cene, podeljene naspram tržišta i retko se dešavaju drastična odstupanja. Ona postoje, ali su vezana upravo za segmente, koji su namenjeni ultrabogatim korisnicima, a takvi modeli ili serije su ređe prezentovane, mnogo je manja frekvencija obnavljanja, u smislu novih modela i čak i te serije imaju određene cene, od kojih ne odstupaju previše.

Verujemo da ovakva kategorizacija čeka i telefone, ali pre toga će cene telefona i dalje rasti, pa očekujte vrlo brzo da prosečan premijum telefon dotakne novi “plafon“ – 1.500 nečega, svejedno koje valute.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar