Omiljeno cveće u Srbiji: MUŠKATLE ulepšavaju svako dvorište i terasu, a evo kad i kako se pravilno sade

Ne zahtevaju mnogo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Na našim prostorima gotovo da nema kuće koja nema makar jednu saksiju sa posađenim muškatlama.

Ove bilje su zaista prelepe, a pored toga, nisu ni preterano zahtevne za održavanje, što ih čini zaista jednom od poželjnijih biljnih vrsta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Muškatle dolaze u različitim bojama, a najpopularnije su svakako crvene, roze i ljubičaste. Postoje i one sa više boja, šara, veličina i oblika cveta.

Za terasu ili prozor, pogodnije su viseće, dok su za dvorišta idealne one sa vertikalnim stablom.

Proleće je savršeno vreme za sadnju muškatli. Ona treba da se obavi onda kada više ne postoji mogućnost mraza i velikih hladnoća.

Stoga, april predstavlja veoma pogodan period za sadnju. Tek posađeno cveće postavite na osunčano mesto i redovno ga zalivajte.

Poželjno je da saksije budu nove i oprane, po mogućnosti i dezinfikovane, jer postoji verovatnoća da su se na njima zadržale gljivice od prethodne biljke.

Foto: Shutterstock

U saksiju možete staviti i sloj stiropora, iskidanog na komadiće, koji služi za ispuštanje viška vode. Stiropor neće oštetiti biljku niti će ikako uticati na nju, a biće zaista koristan.

Takođe, potrebno je da nabavite supstate, a u prodaji možete pronaći one koji su posebno namenjeni ovom cveću.

Muškatle generalno vole svetla mesta, ali ne bi trebalo da budu konstantno izložene suncu. Najbolje uspevaju na temperaturi između 10 i 27 stepeni.

Što se tiče zalivanja, treba ga obavljati redovno, ali ne smete da preterujete sa količinom vode. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, kako ne bi venule, ali previše mokra zemlja može da izazove truljenje korena.

Foto: Shutterstock

Preporuka iskusnih baštovana je da ih zalivate odstajalom vodom u popodnevnim časovima.

Ukoliko već posedujete muškatle, proleće je vreme kada treba da ih orežete i počnete sa intenzivnijim zalivanjem. Ne bi bilo loše da ih presadite u novu saksiju.

Za dohranu možete koristiti đubrivo koje je isključivo namenjeno muškatlama ili ono koje je namenjeno cvetnicama. Primena đubriva jednom do dva puta nedeljno, biće sasvim dovoljna.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar