Zavisnost od ruske nafte: Može li OVAJ projekat da donese obrt u Nemačkoj

Sintetička goriva bi mogla da se koriste u svim automobilima sa klasičnim agregatima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: ARNO BURGI / AFP / Profimedia

Nemačka je jedan od ključeva evropske energetske (ne)stabilnosti. Dugogodišnje oslanjanje na rusku naftu i gas stvorilo je zavisnost koju je teško iskoreniti, a to je jasno i u trenucima kriza i ratova, kao što je trenutni slučaj s Ukrajinom.

Njihova ekonomija se hrani gasom i naftom s istoka, pa u tom kontekstu treba shvatiti i politiku prema Rusiji. Sada je, međutim, jasno da se paradigme moraju menjati, ali nove energetske politike zahtevaju vreme.

Ambiciozan scenario

Sintetička goriva su i dalje retka i izuzetno skupa, te su donedavno bila izlaz samo za kompanije poput Porschea, koje su tražile način da svoje skupe sportaše, poput modela 911 održe u životu (u vreme kada će se tražiti nulta emisija gasova u EU).

Trenutna situacija bi mogla da približi sintetička goriva svim vozačima, kao zamenu za dizel i benzin koji se dobijaju od nafte. Veća proizvodnja znači i pad cene.

Interesna grupa eFuel Alliance je uverena u naredni scenario – ako bi razvoj industrije sintetičkih goriva počeo sada u Nemačkoj, prve količine po pristupačnim cenama bile bi dostupne već 2025.

Nulta emisija gasova

Sintetička goriva bi mogla da zamene čak 70% ruskog uvoza sirove nafte do 2030. Sintetička goriva ili eGoriva su proizvedena iz obnovljive energije, CO2 i vode.

Ona mogu da zamene benzin i dizel i da se koriste u svim automobilima sa ICE agregatima (unutrašnje sagorevanje). Obezbeđuju nultu emisiju pri sagorevanju.

eFuel Alliance je posvećena industrijskoj proizvodnji sintetičkih goriva iz obnovljivih izvora energije, a među 174 člana su Siemens Energy, Bosch, Mazda i ADAC.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar