Životinja stara 328 miliona godina dobila ime po Bajdenu: Porede je sa VAMPIROM, ima i duge pipke (FOTO)

Naučnik je hteo da simbolično oda priznanje američkom predsedniku zbog njegovog stava o klimatskim promenama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL

Praistorijska lignja sa deset krakova dobila je ime po američkom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. Stvorenje je najstariji predak glavonožaca, koji takođe uključuju hobotnice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Syllipsimopodi bideni” je imao dva uda više od svojih potomaka i lutao je okeanima pre 328 miliona godina.

Dodatni kraci činili su ga efikasnijim predatorom, tvrdi tim iz Američkog muzeja prirodne istorije u Njujorku.

Vrsta je otkrivena u krečnjaku “Medveđa jaruga” u centralnoj Montani, poznatom po najbolje očuvanim fosilima na svetu.

Bila je to primitivna vampirska lignja. One ne sisaju i ne piju krv, ali imaju tamnu kožu koja spaja pipke, nalik na ogrtač. Ovo otkriće baca novo svetlo na evoluciju, pomerajući starost grupe za skoro 82 miliona godina.

– Ovo je prvi i jedini poznati vampiropod koji posjeduje deset funkcionalnih dodataka – rekao je dr Kristofer Vejlen, vodeći autor rada o lignji.

Rad je dostavljen za objavljivanje u časopisu “Nature Communications” u vreme inauguracije 79-godišnjeg predsednika SAD.

– Želeo sam na neki način odam priznanje načinu na koji je bio pozitivniji i okrenut budućnosti – rekao je Vejlan i dodao da su ga ohrabrili planovi koje je predsednik Bajden iznio za suprotstavljanje antropogenim klimatskim promenama i njegovo opšte mišljenje da političari treba da slušaju naučnike.

Vampiropodi su preci vampirskih lignji i hobotnica. Njihovo poreklo je nejasno. Savremeni potomci imaju osam pipaka i dva velika oka, što im omogućava da prežive u tamnim vodama blizu dna okeana.

Hobotnice i lignje mogu dostići dužinu više od metar pa do metar i po, a teže i pola tone. “S. bideni” je bio kraći od 30 centimetara što pokazuje da su bile male pre nego što su značajno porasle.

Njegovi ostaci su izuzetno važni, jer meko telo glavonožaca znači da se retko fosilizuju.

“S. bideni” je iskopan 1980-ih i doniran Kraljevskom muzeju Ontarija u Kanadi, gde se od tada nalazi bez prethodnog opisa. Nakon skeniranja uzorka, dr Vejlen i profesor Lendman, koautor studije, shvatili su da je reč o potpuno novom rodu i najstarijem zabeleženom glavonošcu.

To potvrđuje prethodne argumente da je njihov zajednički predak imao deset pipaka.

– Broj pipaka je jedna od ključnih karakteristika koja odvaja liniju 10-krakih lignji i sipa od linije osmokrake hobotnice i vampirske lignje – kazao je Vejlan.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar