Da li kučići SANJAJU i zbog čega se TRZAJU dok spavaju?

Neometan san je i psima veoma važan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Priznaćete da je retko šta tako ljupko i slatko, kao uspavani pas.

Verovatano ste se nekada zaopitali da li i, ako da, o čemu sanjaju u tim momentima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istina je da ne postoji velika razlika između snova, kod svih sisara, kojima pripadaju i ljudi.

Prva faza ciklusa spavanje je faza sporotalasnog spavanja, takozvana SVS faza, u kojoj se moždani talasi kreću sporo, kretanje očiju je takođe sporo, a mišići su i dalje umereno zategnuti. U ovoj fazi sna, kuca spava tankim snom i nije ga teško probuditi.

REM faza sna nastupa kasnije i predstavlja dublje stanje koje karakterišu brzi pokreti očiju ispod sklopljenih kapaka, visoko aktivni moždani talasi i potpuna opuštenost mišića. To je faza u kojoj se sanja i u kojoj se telo odmara.

Sanjanje je sasvim prirodan proces koji se događa i vašem kućnom ljubimcu, kao i vama. Međutim, naučnici su se, verovatno kao i vi, pitali šta je to što kučići sanjaju.

Naravno, pas ne bi mogao da odgovori na to pitanje, pa se sve svodi na anučne pretpostavke. Kako je njegov vlasnik ujedno i najvažnija osoba u njihovom životu, velika je mogućnost da pas sanja upravo svog vlasnika u različitim situacijama.

Foto: Shutterstock

REM faza kod pasa počinje nakon 20 minuta spavanja. Psi, međutim, nisu baš uvek mirni dok spavaju,  pa ćete često na njima primetiti pokrete, trzanje nogica i treptanje očiju.

Ovo je češća pojava kod štenaca i mlađih pasa, nego kod starijih. Smatra se da se to dešava zato što je deo moždanog stabla koji se zove most, koji obično parališe velike mišićne grupe tokom spavanja, slabiji i nerazvijeniji kod mlađih pasa, nego kod odraslih

Moguće je i da psi imaju noćne more, kada njihovi pokreti postaju intenzivniji i brži, a nije retko ni da počnu da cvile. Vlasnici se tada sa pravom zabrinu, i pitaju se da li treba da probude svog mezimca.

Odgovor je ne, jer je redovan i neometan san važan segment zdravlja kod pasa, kao i kod ljudi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar