Ispisana istorija u Beogradu: Nebeski skok čudesnog Šveđanina za novi svetski rekord!

Duplantis je bio vlasnik i aktuelnog svetskog rekorda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Šveđanin američkog porekla, Armand Duplantis, oborio je svetski rekord u skoku sa motkom, nakon što je lestvicu podigao na nestvarnih 6,19 metara. Duplantis je do ovog rezultata došao iz trećeg pokušaja.

Duplantis je bio vlasnik i aktuelnog svetskog rekorda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Olimpijski šampion, koji je srušio i rekord čuvenog Sergeja Bubke, drugi put u mladoj i zlatnoj karijeri pred srpskom publikom demonstrirao je svo svoje umeće i čaroliju kojom pleni.

Iako je rođen u Americi, Duplantis je odlučio da na takmičarskoj sceni predstavlja Švedsku, zemlju u kojoj je rođena njegova majka. Rođen je u Luzijani 10. novembra 1999, a već sa svoje tri godine prvi put se susreo sa atletikom. Do prvog zlata stiže kao 15-godišnjak na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore 2015.

Takođe je bio osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu na otvorenom 2018. sa 6,05 metara (svetski rekord u kategoriji juniora) i srebrne medalje na Svetskom prvenstvu na otvorenom 2019. Broj 21 pokazao se kao srećan za Duplantisa jer je rekord Bubke od 6,14 metara star 21 godinu oborio sa svojih 21 godinu života, a učinio je to 2020. godine, na Otvorenom prvenstvu Dijamantske lige u Rimu, preskočivši 6,15 metara. Iste godine, dva puta je oborio svetski rekord u skoku motkom u dvorani, ostvarivši 6,17 i 6,18 metara. Evropsko prvenstvo u dvorani pokorio je 2021, kao i Letnje olimpijske igre u Tokiju gde je zlato zasijalo na njegovim grudima.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar